Slim investeren in je toekomst - Nowherdays
Slim investeren in je toekomst
16 augustus 2021 
3 min. leestijd

Slim investeren in je toekomst

Vorige week hadden we het in onze blog over hoe belangrijk het is om grip te hebben op je cijfers, zowel de cijfers van je bedrijf als je privé-cijfers. Je leest ‘m hier terug. Als jij niet weet hoe jouw cijfers eruit zien, kun je ook niet sturen. En weet je ook niet hoe je er over 5, laat staan 10 jaar voor staat. Weet jij hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt voor later? Heb je het wel eens op een rijtje gezet?

Veel ondernemers weten dit niet, omdat ze hier geen aandacht aan besteden. Cijfers zijn saai en serieus, maar jouw toekomst is ook serieus. Voor je het weet, mag je met pensioen en ontvang je je AOW van de overheid. Maar alleen daarmee red je het niet. Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en genoeg geld voor later te hebben. Financiële onafhankelijkheid creëer je o.a. door te investeren. Dit kun je doen door te starten met beleggen. Als ondernemer moet je namelijk zelf voor je pensioen zorgen.

Investeer in je toekomst

Je kunt op verschillende manieren investeren in je toekomst. Bijvoorbeeld door te investeren in vastgoed, in startups of zelfs in edelmetalen zoals goud en zilver. Je kunt ook investeren op de beurs, m.a.w. starten met beleggen. Met beleggen investeer je je geld in producten zoals aandelen, obligaties en andere beursgenoteerde effecten. Die pensioenpot kun je hier goed mee gaan spekken en niet alleen dat, je kunt ook gaan beleggen voor het collegegeld van je kinderen of om een grote verbouwing te financieren.

Wat is beleggen en hoe start je?

First things first, denk je bij ‘beleggen’ aan risico’s, veel geld, een ruimte vol computers, schreeuwende mannen in pak en het eindeloze gerinkel van mobieltjes? We kennen allemaal die scenes wel uit Hollywoodfilms zoals The Wolf of Wall Street. De realiteit is vaak anders, kunnen we je vertellen. Beleggen kan risicovol zijn wanneer je hier onvoorbereid en zonder plan mee aan de slag gaat. Dat je uren moet spenderen op de beurs met veel geld is een vooroordeel. Je kunt namelijk al met een klein bedrag van 29 euro en 15 minuten per maand starten met beleggen.

LEES OOK: De 3 grootste fouten van een startende belegger

Veilig beleggen

Aan beleggen zitten wat risico’s verbonden. Je kunt namelijk je ingelegde geld verliezen. De kans dat dit gebeurt, is groot wanneer je belegt in aandelen van één bedrijf, bijvoorbeeld Disney. Maar het kan ook een stuk veiliger en simpeler. Hoe? Door te beleggen in ETF’s.

Risico spreiden met ETF’s

ETF’s staat voor Exchange Traded Fund. Het is een fonds dat je kunt verhandelen op de beurs. Omdat een ETF een fonds is, betekent het dat deze uit verschillende aandelen bestaat (soms wel duizenden). Het verschil met een beleggingsfonds is dat je bij een ETF geen kosten hebt. ETF’s schaf je aan voor je lange termijn strategie. Er zijn onwijs veel verschillende ETF’s, dus is er altijd wel een die bij jouw beleggingsdoel past. Door te investeren in een ETF (die de AEX volgt) verspreid je je geld direct over de 25 grootste, Nederlandse, beursgenoteerde bedrijven en minimaliseer je hiermee het risico om je geld te verliezen. Wil je investeren in een Amerikaanse ETF, dan kies je bijvoorbeeld het bedrijf IShares of The Vanguard Group. Deze twee bedrijven hebben elke hun populaire ETF’s. Van IShares zijn dat bijvoorbeeld ‘IShares Core S&P 500 UCITS ETF’ en IShares Core World UCITS ETF’. En van The Vanguard Group kun je kiezen voor ‘Vanguard S&P 500 ETF’. Het getal 500 geeft aan dat je je geld spreidt over de 500 grootste beursgenoteerde bedrijven van Amerika.

Warren Buffett (de legendarische belegger) heeft meerdere malen gezegd dat de beste investering voor de meeste mensen is om te beleggen in indexfondsen die de S&P 500 volgen.

Investeren in ETF’s is ideaal om je pensioenpot te spekken. Met de buy & hold-strategie (kopen en aanhouden) werk je aan de opbouw van je vermogen. Je kiest een ETF waar je graag in wilt beleggen, leg daar elke maand een bepaald bedrag in en zie je vermogen groeien.

Ga zelf aan de slag

Welke ETF het beste bij je past hangt af van je beleggingsdoel. Je moet dus nooit lukraak een aandeel of ETF kopen zonder dat je eerst een beleggingsplan hebt gemaakt. Dit klinkt ingewikkelder dan het is. Wil je weten hoe je een simpel beleggingsplan maakt zodat jij de juiste ETF kunt kiezen en kunt starten met beleggen? In de gratis training ‘Simpel en Veilig Starten met Beleggen’ laat Paulien je precies zien hoe je dit doet. 

De training is tijdelijk helemaal gratis. Na het aanmelden krijg je direct toegang! Ben je er klaar voor? Meld je dan hier aan.

Tot volgende week!

”Together we will make a difference”

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen