Meer grip op je cijfers - Nowherdays
Meer grip op je cijfers
09 augustus 2021 
3 min. leestijd

Meer grip op je cijfers

Veel ondernemers besteden hun financiële administratie uit. Jij misschien ook wel. Je financiën zijn in jouw ogen waarschijnlijk lastig en saai en je hebt waarschijnlijk wel andere dingen te doen, zoals je klanten bedienen. Maar het is belangrijk dat je weet wat er in je bedrijf gebeurt, ook als je iemand inhuurt voor je financiële administratie.   

Hoe zit het ook alweer? 

Je financiën bestaan uit een aantal begrotingen:  

 • De omzetbegroting; 
 • De exploitatiebegroting; 
 • De investeringsbegroting; 
 • Privébegroting. 

 Deze begrotingen maken de financiële situatie van jouw bedrijf inzichtelijk. In deze blog gaan we in op de omzetbegroting. Let’s start! 

Haal jij je omzetdoel? 

“Omzetdoel? Heb ik die nodig?” horen we je zeggen. Jazeker! Iedere ondernemer heeft een omzetdoel nodig. Het is een doel waar je naartoe werkt. Of je nou €5000 euro per maand wilt omzetten of €15.000, als je niet weet waar je naartoe werkt en hoeveel je nog binnen moet halen. Wanneer jij je financiële doelen niet helder hebt, kun je ook niet sturen. 

Maak daarom altijd een omzetbegroting. Begin met een jaarbegroting. Hoeveel wil je aan omzet binnenhalen dit jaar? In deze begroting maak je een overzicht van je aanbod. Hierin neem je mee: 

 • De prijs van je aanbod; 
 • Het aantal verkopen; 
 • De omzet (excl. btw); 
 • De kosten (denk aan software en advertenties); 
 • Je salaris; 
 • De belasting; 
 • De winst; 

Omzet gaat altijd over het bedrag exclusief btw. Welk tarief voor jou geldt, hangt helemaal af van je aanbod. In Nederland kennen we 4 verschillende btw-tarieven: 

21%: Voor de levering van onroerende zaken 
9%: Etenswaren en sommige diensten zoals: de fietsenmaker en kapper, maar ook cultuur en recreatie valt hieronder.  Hier kun je meer over lezen op de site van de belastingdienst.
0%: Dit tarief geldt voornamelijk wanneer je zaken doet met het buitenland. Je rekent geen btw, maar je mag zelf je btw wel aftrekken bij de voorbelasting. Hier kun je er meer over lezen: belastingdienst.
Vrijgesteld van btw: Je betaalt geen btw en mag die ook zelf niet aftrekken bij de voorbelasting. Lees ook hierover meer bij de belastingdienst. 

Hoe zit dat dan met winst? 

We krijgen vaak de vraag wat het verschil is tussen winst en omzet. Je winst bereken je door van je omzet de kosten af te trekken. Beide exclusief btw. Dus winst = omzet – kosten. Gebruik je winst voor het doen van investeringen voor je bedrijf. Droom je van een socialmedia-dashboard, overweeg dan om deze aan te schaffen met je winst. 

Het kan ook zijn dat je een maand geen winst behaalt. Dus dat je omzet min kosten een negatief getal geeft. Dan spreken we van verlies.
Je winst is het belangrijkste cijfer om in de gaten te houden in je bedrijf. Een hogere winst geeft aan dat je bedrijf groeit. Je omzet kan wel groeien, maar als je kosten ook groeien houd je weinig winst over.  

Financiële onafhankelijkheid 

Wanneer je je financiën inzichtelijk hebt, weet je hoeveel omzet en winst je maakt en hoeveel belasting je moet betalen. Maar wanneer je grip op je cijfers hebt, weet je precies wat je cijfers betekenen. Zo weet je exact welke actie er nodig is om je maandomzet van bijvoorbeeld €5.000 te behalen. Weten en begrijpen hoe je financiële situatie eruitziet, brengt je al een stuk dichter bij financiële onafhankelijkheid. Als je weet hoeveel je moet verdienen om jezelf te kunnen voorzien kun je daar al veel beter gerichte acties voor uitzetten. Als je dat verdient ben je al financieel onafhankelijk!

Wil je nog een stapje verder in je financiële onafhankelijkheid, zorg er dan voor dat je investeert in je financiele toekomst. Dit kun je doen door te starten met beleggen. Als ondernemer moet je nadenken over je pensioen. Met alleen een AOW-uitkering haal je het niet tijdens je pensioen. Hoe beleg je dan? Tip van Paulien: stort elke maand een vast bedrag in een indexfonds. 

Wil je ontdekken of beleggen past in je reis om financieel onafhankelijk te worden? Meld je dan hier aan voor de gratis training Simpel & Veilig starten met Beleggen. Je leert hoe je al met 29 euro en slechts 15 minuten per maand op een veilige manier kunt starten met beleggen. De training is tijdelijk helemaal gratis te volgen dus wees er snel bij! 

Tot volgende week!

”Together we will make a difference”

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen