5 Tips voor startende beleggers - Nowherdays
5 Tips voor startende beleggers
01 november 2021 
4 min. leestijd

5 Tips voor startende beleggers

Laten we starten met een leuk weetje: het afgelopen jaar is het aantal beleggers met 160.000 gestegen tot 1,6 miljoen. Dit is een stijging van 11% ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit de Consumentenmonitor Beleggen die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) jaarlijks publiceert. 

Misschien behoor jij sinds kort wel tot deze groep startende beleggers. En dat is niet zo heel gek. Steeds meer mensen hebben het beleggen ontdekt. Dit komt onder andere doordat de spaarrente erg laag staat (deze daalt al 4 jaar) en de koersdaling op de beurs in maart 2020. Hierdoor werd beleggen enorm populair. De kans op een goed rendement (de opbrengst van je belegging) is namelijk groter dan de kans op een hoge spaarrente bij je bank.    

Als je net start met beleggen of wil gaan starten, is het handig om te weten waar je aan begint, nietwaar? Daarom hebben in deze blog 5 tips voor je op een rij gezet, zodat jij niet in de bekende startersvalkuilen stapt, maar voorbereid en zorgvuldig je vermogen kan gaan opbouwen. Let’s start!  

1. Beleg met geld dat je kunt missen

Beleg alleen met geld dat je hebt en op korte termijn niet nodig hebt. Wij beleggen voor de middellange tot lange termijn en speculeren (handelen) niet op korte termijn op de beurs. We willen veilig beleggen en daarvoor is het belangrijk dat je je geld op de beurs kunt laten staan. Hoe langer je het kunt laten staan hoe sneller het groeit. Als je kunt sparen dan kan je ook beleggen. Je kunt al starten met beleggen vanaf een klein bedrag per maand (daarover meer in tip 5).  

2. Beleg niet zonder doel

Beleggen doe je voor de middellange tot lange termijn. Bepaal je strategie en maak hier een beleggingsplan voor, zodat je weet wat je doel is en waar je voor belegt. Zonder plan doe je maar wat en dat is niet wat je wilt doen op de beurs. De meeste startende beleggers hebben geen beleggingsplan. Stap niet in de meest voorkomende startersfout en maak een gedegen plan. Een beleggingsplan zorgt voor rust. Het is niet ingewikkeld om een beleggingsplan te maken als je weet welke stappen hiervoor nodig zijn. We helpen je graag bij tijdens het gratis webinar, je leest hieronder hoe je je kunt aanmelden.  

3. Spreid je beleggingen en vermijd risico

Een big no is als je geld inzetten op één aandeel. Wed nooit op één paard. Spreid je beleggingen. Het geheim van veilig beleggen is investeren in ETF’s. Een ETF moet je zien als een winkelmandje met verschillende aandelen van bedrijven waar je tegelijkertijd in investeert. Wanneer je in alle bedrijven afzonderlijk zou investeren, kost dat je veel meer geld. Door te investeren in ETF’s kan je dus laagdrempeliger en veiliger in meerdere bedrijven investeren, waardoor je risico’s verlaagt. In welke ETF, er zijn er namelijk best veel, je het beste kunt investeren hangt af van je beleggingsdoel. Je moet dus nooit lukraak een aandeel of ETF kopen, zonder dat je eerst een beleggingsplan hebt gemaakt.

4. Houd het simpel en begin klein 

Wist je dat je geen groot bedrag hoeft in te leggen om te starten met beleggen? Je kan al starten met een inleg van € 29 per maand. Heb je per maand € 100 te besteden, dan is dat ook helemaal prima. Belangrijk is dat je dit bedrag slim investeert. Spreid je inleg en hou het simpel. Kies niet voor ingewikkelde beleggingsproducten waar je niks van snapt, maar beleg alleen in de producten die jij begrijpt. 

 5. Combineer beleggen met sparen

Gebruik niet al je spaargeld om te beleggen. Hoewel het rendement hoger is dat de spaarrente en het aantrekkelijk lijkt om je spaargeld volledig in beleggingen te stoppen, raden wij dit af. Het is altijd verstandig om een buffer op je spaarrekening te hebben mocht je wasmachine plots kapotgaan of een andere tegenvaller gebeurt. Zorg dus voor een buffer op je spaarrekening naast het beleggen. 

Dit levert beleggen jou op 

We hadden het al even over de lage rentes bij de banken. Momenteel ontvang je tussen de 0,01% en 0,40% rente. Dat is niet veel. Spaar je € 1000, dan is de stand aan het eind van het jaar € 1004 (uitgaande van 0,4% rente). Wanneer je gaat beleggen kan dit je tussen de 5% en 7% rendement opleveren. Leg je € 1000 in, dan kan je aan het eind van het jaar € 1050 (uitgaande van 5% rendement) op je beleggingsrekening hebben staan. Zoals je ziet levert beleggen al binnen 1 jaar een verschil op maar wat dacht je ervan als je 10 jaar verder bent en het rente-op-rente effect zijn werk kan doen. Dat is de magic van het beleggen.     

Wat is een goed instapmoment? 

Elk moment is een goed instapmoment. Er is namelijk geen ideaal instapmoment. Als jij wil gaan starten met beleggen is het verstandig om je daarover in te lezen. Het laatste dat je wilt is zonder enige kennis je geld gaan beleggen in producten waar je geen verstand van hebt. Vermijd dus deze beginnersfouten!  

Om jou op weg te helpen deelt beleggingsexpert Bart  in het webinar ‘Simpel & Veilig Starten met Beleggen’  hoe je in 4 stappen simpel en veilig kunt starten met beleggen. Paulien deelt haar persoonlijke ervaringen en deelt hoe zij een pensioen van 1 miljoen euro opbouwt op de beurs. Al 1200+ mensen volgden het gratis webinar.   

Doe ook mee met het webinar en ontdek:   

👉 Dat je al kunt starten met beleggen met 29 euro per maand in slechts 15 minuten per maand! (echt iedereen kan leren beleggen)
👉 Dat nu 5 jaar wachten je 100.000 euro kost op de lange termijn (auch!)
👉 Waarom 95% van de startende beleggers een risicovolle broker kiest zonder het te weten
👉 Hoe je profiteert van het rente-op-rente effect waarmee je je ‘spaargeld’ gemakkelijk verdriedubbelt
👉 Dat er een verschil is tussen een belegger en een speculant. Een speculant loopt namelijk veel meer risico en een belegger laat haar vermogen veilig groeien. 📈Dat laatste leer je in het webinar.  

Zullen we samen aan de slag gaan zodat jij straks ook kunt gaan starten met beleggen?  

Ja! Ik doe mee met het webinar 

Doe live mee of ontvang de opname. Aanmelden is gratis!   

Tot volgende week! 
Paulien en Bart  

 

Disclaimer: wij geven geen financieel advies 

”Together we will make a difference”  

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:  

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays 

 

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen