Ontwikkel een effectieve en succesvolle ochtendroutine met deze tips
Ontwikkel een effectieve en succesvolle ochtendroutine met deze tips
05 januari 2021 
3 min. leestijd

Ontwikkel een effectieve en succesvolle ochtendroutine met deze tips

Even iets om over na te denken: hoe heilig is jouw ochtend? Is dit voor jou het moment om op te laden of zit je ’s ochtends altijd in een ratrace? Veel van ons staan, vanaf het moment van opstaan, meteen ‘aan’.

Wat hebben succesvolle ondernemers met elkaar gemeen? Juist, een specifieke ochtendroutine. Ze hebben geen standaard 9-tot-5 baan, maar weten wel precies hun tijd effectief te verdelen tussen werktijd en me-time.

In dit blog delen we vandaag 7 tips om jouw ochtendroutine als ondernemer, effectiever en succesvoller te maken. Let’s start!

Tip 1. Sta vroeg op

Succesvolle ondernemers zijn mensen die vroeg opstaan. Waarom? Je hebt meer uur te besteden. Sta je normaal gesproken om 08:00 uur op, probeer dan om 06:00 uur op te staan. Hierdoor heb je per dag 2 uur extra tijd, per week is dat 14 uur, per maand is dat 56 uur. Dat betekent dat je meer dan een fulltime werkweek extra hebt! Beeld je eens in hoeveel werk je in deze uren gedaan kunt krijgen. In de vroege ochtend kun je heel veel gedaan krijgen. Het is nog stil. Grote kans dat de rest van je huishouden nog slaapt.

Tip 2. Start met mediteren

Sta even stil bij jezelf en je omgeving. Dit doe je met meditatie. Zweverig? Nee, hoor. Mediteren kun je op allerlei manieren doen. Je hoeft niet een uur lang in lotushouding met je ogen dicht te zitten. Begin met een korte ochtendmeditatie van 5 minuten. Je zult merken dat naarmate je dit vaker doet, je veel kalmer en helderder bent. Het helpt je een positieve mindset te creëren. Tip: zoek op YouTube of op Spotify op de term ‘korte ochtendmeditatie’.

Tip 3. Bekijk je e-mail later op de ochtend

Grote kans dat jij ’s ochtends, wanneer je net wakker bent, meteen je mailbox checkt, nietwaar? Heel vaak begint dan de stress, want je ziet meteen deadlines en je wilt die ene klant meteen een antwoord mailen op haar vraag. Even 2 stappen terug. Check je mail pas wanneer je écht start met werken. Dit kan rond 09:00 uur zijn, maar ook 10:00 uur. Daardoor is je ochtend rustig en kun je echt even aan jezelf denken.

LEES OOK: 5 Redenen om vandaag nog te starten als ondernemer

Tip 4. Lees een paar bladzijden

Pak niet meteen je telefoon en social media erbij. Vraag jezelf af: wat is de toegevoegde waarde om ’s ochtends vroeg je socials te checken? Die posts zijn er 2 uur later ook nog. Kom rustig op gang. Pak daarom een boek erbij. Lees elke ochtend 10 tot 20 bladzijden. Dit kan een businessboek zijn, maar elk ander boek is ook helemaal prima. Door te lezen, raak je namelijk geïnspireerd en kom je tot nieuwe inzichten.

Tip 5. Ga bewegen

Wist je dat je door ’s ochtends te sporten, je de rest van de dag beter kunt focussen op je taken? Wie wil dat nou niet? Er zijn online veel full body workouts te vinden van maximaal een half uur. Het enige wat je nodig hebt, is een matje, je gymkleding en je goede humeur.

Tip 6. Stel je prioriteiten voor de dag vast

Beslis wat de 2 belangrijkste taken zijn die je vandaag wilt gaan doen. Schrijf op hoeveel tijd je daaraan wilt besteden en wat er moet gebeuren om de taken af te krijgen. Vind je het lastig om dit ’s ochtends te bepalen of zorgt dit voor wat stress? Schrijf dan aan het eind van je werkdag de prio’s voor de volgende dag op. Aan het eind van elke dag check je hoever je bent met je taken. Zo kun je altijd bijsturen of gas geven wanneer dat nodig is.

Tip 7. Ontbijt gezond

Je moet natuurlijk ook wat eten. Begin je dag met een groot glas water. Even je waterpeil aanvullen. Een gezond ontbijt is supergoed voor je lichaam en brein. Die boterhammen met chocopasta ruil je makkelijk in voor een havermout met cacao. Misschien ga jij wel voor die avocado toast. Eet vooral datgene wat jij lekker vindt.

Een ochtendroutine aanleren en behouden heeft tijd nodig. Je hoeft van ons ook niet meteen morgen om 05:00 uur je bed uit. Doe het stap voor stap. Het is namelijk de bedoeling dat je het volhoudt, want het zou super zonde zijn wanneer je na 3 weken te moe bent om op te staan. Bouw het op. Zet je wekker voor een hele week een half uur eerder. Zo went je brein en je lichaam aan een ander ritme. De week erop zet je je wekker weer een half uur eerder. Nu heb je al een uur aan tijd gewonnen. Nu kan je je tijd effectief gaan indelen.

 

Tot volgende week!

 

Volg ons op de socials voor meer motivatie en inspiratie. Je vindt ons op:
– Instagram: @nowherdays
– Facebook: Dutch Girlboss Academy
– LinkedIn: Nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen