Creëer jouw ideale digital nomad lifestyle - Nowherdays
Creëer jouw ideale digital nomad lifestyle
23 februari 2021 
3 min. leestijd

Creëer jouw ideale digital nomad lifestyle

Locatie onafhankelijk werken of leven als digital nomad, is voor velen van ons een ultieme droom. Zelf bepalen waar je werkt. Of dit nu op de Veluwe is of vanaf een mooi tropisch eiland, wanneer je locatie onafhankelijk werkt, ervaar je een bepaalde vrijheid. De vrijheid om zelf te bepalen waar je werkt en hoe lang je werkt.

Living the dream

Nowherdays founder Paulien werkt al een paar jaar locatie en tijd onafhankelijk. Zo heeft ze vorig jaar voor het overgrote deel in Thailand gewoond. Sinds een paar weken woont en werkt zij, samen met haar vriend Bart, vanuit Mexico.

Paulien krijgt vaak vragen hoe je kunt starten met locatie onafhankelijk werken. Hoewel zij nu als digital nomad in het buitenland zit, betekent het niet dat je alleen locatie onafhankelijk kunt werken vanuit het buitenland. Kijk maar eens om je heen, er zijn zat mooie plekken in Nederland van waaruit je kunt werken. Om deze lifestyle te hebben, is het essentieel dat je een beroep hebt dat hierin past. Zo is het heel lastig om aan de andere kant van het land te werken wanneer je een fysieke winkel of kantoor hebt waar klanten verschijnen. Werk dat je makkelijk online kunt doen, leent zich hier perfect voor. Denk aan een online marketeer, een VA, een copywriter of business coach. Mogelijkheden zat.

In dit blog nemen we je stap voor stap mee wat er nodig is om een digital nomad lifestyle te realiseren.

Digital nomad lifestyle

Bepaal jouw ideale levensstijl

Jouw ideale levensstijl verschilt van dat van je vrienden en familie. Wil je echt locatie onafhankelijk gaan werken, zet dan jouw ideale levensstijl op nummer 1. Schrijf op hoe je het voor je ziet en wat daarvoor nodig is. Echt alles is mogelijk, beperk jezelf niet. Stapje voor stapje kom je dan tot jouw ideale digital nomad lifestyle. Wil je in Nederland reizen en werken of wil je de wereld over? Hou je van hostels of ga je voor die 5-star lifestyle? Dit zijn allemaal zaken die je op een rij zet om jouw ideale digital nomad levensstijl te creëren.

Wees voorbereid en maak een plan

Zonder plan, geen actie. Je ziet de lifestyle al helemaal voor je, maar daar houdt het niet bij op. Je moet een plan maken, zodat je jezelf als het ware accountable houdt om in actie te komen. Wat zet je dan in je plan?

 • Noteer wanneer je weg wilt. Dit kan over een maand zijn, maar ook over een half jaar. Wat is voor jou haalbaar?
 • Wil je alleen of samen reizen? En met wie zou je dit dan willen doen?
 • Hoe ziet je financiële plaatje eruit?
 • Wat doe je met de spullen die je achterlaat wanneer je voor een aantal weken/maanden gaat reizen? Kan je die opslaan bij familie of verkoop je die?

Je hoeft niet meteen een heel jaar vooruit te plannen, maar breek het op in kleinere stappen. Zo wordt je plan uitvoerbaarder.

Creëer een digital nomad mindset

Wanneer je besluit te gaan leven als digital nomad, zul je merken dat het een levensstijl is met veel veranderingen. Dat betekent dus ook dat je hier tegen moet kunnen. Zeker wanneer je in het buitenland zit, kunnen deze veranderende situaties zich sneller voordoen. Alles draait om de goede mindset. Een digital nomad lifestyle is niet geheel stabiel. Als jij veel waarde hecht aan zekerheid, zul je moeten ervaren of deze levensstijl wel iets voor jou is. Doorzettingsvermogen is daarbij niet weg te denken, want het kan zo nu en dan echt wel tegenzitten.

LEES MEER: Als digital nomad wonen op Koh Tao (Thailand)

Maak je business schaalbaar

Locatie onafhankelijk werken is voor iedere ondernemer anders. Maar wat heel belangrijk is om te realiseren: is jouw business er klaar voor? Kan jij volledig vanuit het buitenland, of een andere plek in Nederland, werken? Heb je bijvoorbeeld mensen waar je op kunt terug vallen, zoals een remote team? Of werk je helemaal alleen? Bedenk ook welk verdienmodel het beste bij jou past en voor jou kan gaan werken.

Praktische zaken regelen

Wanneer je besluit te gaan reizen en werken is het slim om een aantal praktische zaken goed geregeld te hebben.

 • Zorg voor een buffer. Dit geeft je rust in je hoofd en in je bedrijf. Soms gaan zaken niet zoals gepland. Dan is het fijn wanneer je een buffer hebt.
 • Zorg ervoor dat je goede apparatuur hebt: met een goede laptop en een goede mobiel komt je heel ver. Je wilt geen gedoe met je technische apparatuur.
 • Reis je veel? Schaf dan een goede backpack aan. Een koffer kan ook, maar is vaak wat lastiger om mee te nemen. Tip: travel light!
 • Zorg voor variatie in kleding. Houd het praktisch.
 • Maak afspraken met je familie over contact houden. Bespreek dat van tevoren.
 • Lees blogs over de plaats waar je naartoe gaat.
 • Ga je naar het buitenland, denk dan aan je visum en aan inentingen.

Om locatie onafhankelijk te kunnen ondernemen, zijn er een aantal stappen nodig. Een digital nomad lifestyle realiseren gaat niet over 1 nacht ijs. Je zult moeilijke beslissingen moeten nemen en knopen moeten doorhakken. Het is geen fulltime vakantie, want het werk gaat gewoon door. Soms moet je ‘nee’ durven zeggen tegen leuke dingen, zoals uitstapjes. Zorg daarom voor een goede balans tussen je werk en je nieuwe leefomgeving.

Ga vooral eerst aan de slag met hoe jouw ideale digital nomad lifestyle eruit ziet en werk dat uit.

Zonder actie, geen resultaat!

Tot volgende week!

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen