Maak en verkoop je Online Cursus
Maak en verkoop je Online Cursus
29 maart 2022 
7 min. leestijd

Maak en verkoop je Online Cursus

Steeds meer mensen zijn tegenwoordig op zoek naar een manier om snel, gemakkelijk en in hun eigen tijd een cursus te volgen. Dit is een uitgelezen kans voor jou. Er is namelijk een stijgende vraag naar online cursussen, dat betekent dat er enorm veel kansen liggen die jij kunt benutten.

In deze blog vertellen we je waarom het interessant voor jou is om een online cursus te maken en verkopen.

Waarom een online cursus maken

Je kunt een online cursus al maken met heel weinig middelen. Het is een snelle en efficiënte manier om een stabiel inkomen te realiseren zodat jij kunt werken vanaf elk mogelijke plek, of dit nu vanuit huis is of vanaf de andere kant van de wereld. Met een online cursus heb je de vrijheid om zelf te bepalen waar en wanneer je werkt.

De afgelopen twee jaar is de vraag naar online cursussen en trainingen gegroeid. We zaten vanwege de pandemie thuis, waardoor een studie of cursus op locatie volgen niet mogelijk was. De markt staat echter nog steeds in de kinderschoenen. Dat betekent dat er voor jou enorm veel kansen voor het oprapen liggen. Zie en pak jij deze kans?

WIST JE DAT...

Nederlandse online cursisten in de afgelopen 5 jaar per persoon gemiddeld voor €970 aan e-learning hebben gevolgd? De totale online marktomzet komt hiermee op €3,8 miljard.

Voordelen van een online cursus

Behalve dat je veel vrijheid voor jezelf creëert, heeft het maken van een online cursus ook een aantal andere voordelen.

Je kunt locatie- en tijd onafhankelijk werken

Een groot voordeel van een online cursus aanbieden is dat je niet live aanwezig hoeft te zijn wanneer jij je cursus geeft.

Een online cursus is schaalbaar

Je kunt enorm groeien met je bedrijf wanneer je aanbod schaalbaar is. Een online cursus is dit. Het is een manier om geld te verdienen zonder dat jij daar veel extra tijd en energie in investeert. Dat betekent dat je met een online cursus honderden mensen tegelijk van dienst kunt zijn.

Het is een vorm van passief inkomen genereren

Een online cursus is ideaal wanneer je passief inkomen wilt genereren. Je bouwt namelijk eenmalig een goede cursus. Je hebt daarna weinig omkijken naar de cursus.

Je kunt al starten zonder hoge opstartkosten

Je hoeft echt geen professionele videograaf in te huren om je video’s te laten maken. De meeste nieuwe mobiele telefoons hebben een goede camera waarmee jij zelf goede video’s kunt maken. Uitbesteden is vaak duur. Je denkt het te moeten uitbesteden, omdat het technisch ingewikkeld lijkt. Start simpel.

Je wordt een expert in je vakgebied

Met een online cursus werk je aan je expertstatus. Wie anders kan meer vertellen over jouw vakgebied dan jijzelf. Je laat zien dat je verstand hebt van zaken. Het is jouw vakgebied.

5 voorbeelden van een online cursus

Waar zou jij een cursus over kunnen maken? We helpen je een handje met een aantal voorbeelden.

 • Hoe je food foto’s kunt maken voor Instagram;
 • Hoe je Engels leert spreken en schrijven;
 • Hoe je je eigen kleding kunt maken;
 • Hoe je geld kunt besparen;
 • Hoe je yoga kunt beoefenen.

Dit zijn slecht een klein aantal voorbeelden. We weten zeker dat jij met jouw expertise de juiste online cursus kunt maken. Er is voor iedere markt en onderwerp een online cursus te maken.

Het 8 stappenplan om jouw online cursus te maken

Bij Nowherdays hebben we een 8 stappenplan gemaakt, zodat jij snel en makkelijk van start kunt. Laten we hier dieper in duiken.

Stap 1. Ontwerp je online cursus

Bedenk aan wie je je cursus gaat verkopen; wie is je doelgroep? Bedenk wat het onderwerp van jouw cursus wordt en formuleer je leerdoelen. Wat is het einddoel waarnaar je je doelgroep wilt gaan brengen. Je wilt dat iemand een transformatie doormaakt. Denk na hoe je diegene van A naar B brengt.

Stap 2. Bouw je publiek op

Sociale media zijn ideaal om je publiek op te bouwen. Creëer een early bird lijst voor jouw aanbod. Zo kan men zich vroegtijdig inschrijven om als eerste op de hoogte gehouden te worden van jouw nieuwe cursus. Neem mensen mee in de ontwikkeling van je cursus.

Stap 3. Creëer een Winstgevende cursus

Om een winstgevende online cursus te hebben, moet je een goed verdienmodel hebben. Het is geen hobby, maar je wilt kunnen leven van je online cursus. Hoeveel wil je gaan verdienen met je cursus? Wanneer je dit helder hebt, bepaal je de prijs en het aantal klanten dat je nodig hebt. Het is een rekensommetje dat je helder moet hebben voordat je verder kan.

Stap 4. Zet je cursus live

Zorg ervoor dat het raamwerk van je cursus live staat. Welke modules zitten in de cursus? Schrijf dat uit. Regel de inrichting van de betaalpagina. Zorg ervoor dat je hier de juiste software voor gebruikt. Er zijn tegenwoordig heel veel simpele systemen die jou daar bij kunnen helpen, zodat je klant na betaling meteen kunt starten.

Stap 5. Verkoop je cursus

Je hebt nog niet alles gemaakt, maar het is tijd om je cursus te gaan verkopen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Een strategie dat goed werkt zijn 1-op-1 verkoopgesprekken met jouw potentiële cursisten. Bij Nowherdays gebruiken we daar een speciaal verkoopgesprek script voor, want je wilt niet zomaar een gesprek ingaan. Door de juiste vragen te stellen krijg je de juiste antwoorden en inzichten. Een andere strategie is jouw online cursus in een pre-sale aanbieden. Je biedt je cursus dan bijvoorbeeld aan via social media of e-mails aan een grotere groep mensen.

Stap 6. De structuur van je cursus

Het wordt nu concreter. Je hebt het raamwerk gemaakt en gaat dit invoeren. Dit doe je in een Learning Management Systeem (LMS). Dat is de online leeromgeving voor jouw cursisten. Er zijn veel LMS sofwaresystemen die interessant kunnen zijn voor jouw cursus. Bij Nowherdays kunnen we je helpen om hierin de juiste keuze te maken. Wij hebben al meer dan 10 jaar ervaring met LMS systemen.

Stap 7. Maak je online cursus

De meeste mensen beginnen bij deze stap maar nu zijn we pas op het punt dat je je cursus echt gaat maken. Maak eerst een script en slides voor je lessen. Neem dan je video’s op en maak de werkboeken. Probeer dit niet perfect te doen want dit wordt de eerste versie van je cursus. Je leert gaandeweg je cursus te verbeteren met behulp van de feedback die je krijgt van je cursisten, het kan nu nog niet perfect.

Stap 8. Maak van je cursisten fans

Als je aan de slag gaat met je online cursus, is het belangrijk om van je cursisten fans te maken. Bouw een community. Jouw community gaat je namelijk verder brengen en daar gaan jouw cursisten je bij helpen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld affiliates. Je kan een commissie aanbieden wanneer een cursist jouw cursus aanraadt bij een familielid of vriendin. Wanneer zij dan meedoet, ontvangt de affiliate een percentage commissie van jou. Jij hoeft daardoor minder moeite te doen om je online cursus te verkopen.

‘Een cursus maak je niet voor jezelf, maar voor je potentiële klant’ - Paulien

Veel startende online cursusmakers starten vol goede moed, maar strugglen met het maken en verkopen van hun online cursus. Het ligt niet aan de inzet en motivatie, maar aan het tekort aan kennis en ervaring op dit gebied. Waar start je, wat moet er als eerst gebeuren en hoe zorg je ervoor dat je cursus ook echt verkocht wordt? Allemaal struggels die er helaas vaak toe leiden dat je niet verder komt en uiteindelijk geen of te weinig cursussen verkoopt. Is dit voor jou herkenbaar? Dan is dit voor jou.

De Nowherdays Cursus Succes Formule

Onze nieuwste Cursus Succes Formule helpt jou om succesvol een online cursus neer te zetten en succesvol te verkopen. De volledige Cursus Succes Formule bestaat uit 3 belangrijke pijlers. Deze 3 pijlers zorgen samen voor betalende klanten en een continue fulltime inkomen. Bij Nowherdays helpen we je hier stap voor stap mee en word je begeleidt om dit tot een succes te maken. Je zou dit namelijk niet allemaal tegelijk moeten doen, want dan raak je overwhelmed!


De Cursus Succes Formule bestaat uit de volgende pijlers en bonussen. Wanneer je kiest voor deze formule krijg je volledige toegang tot;

 Pijler 1. Maak & Verkoop je online cursus in 12 weken

 • Volledige toegang tot de 8 stappen om je eigen online cursus te maken & verkopen t.w.v. 997 euro
 • Bonus 1: Mock-up voor je online cursus t.w.v. 47 euro
 • Bonus 2: Script voor je verkoopgesprek t.w.v. 97 euro
 • Bonus 3: Cursus slide templates t.w.v. 97 euro
 • Bonus 4: Werkboek template t.w.v. 97 euro

Pijler 2. Vergroot je bereik op Instagram

 • Volledige toegang tot alle 7 modules van de cursus t.w.v. 497 euro
 • Incl. persoonlijke contentmarketingstrategie
 • Bonus 1: Post templates t.w.v. 47 euro
 • Bonus 2: Story templates t.w.v. 47 euro
 • Bonus 3: Reel templates t.w.v. 47 euro

Pijler 3. Passief inkomen met je online cursus

 • Volledige toegang tot alle 8 modules van de cursus t.w.v. 997 euro
 • Bonus 1: Webinar slide template t.w.v. 97 euro
 • Bonus 2: Voorbeeld webinar t.w.v. 47 euro
 • Bonus 3: Funnel tracker t.w.v. 47 euro
 • Bonus 4: Funnel checklist t.w.v. 47 euro

 

De totale waarde van de Nowherdays Cursus Succes Formule is 3208 euro. We hebben alleen deze week een eenmalige en hele bijzondere actie. Je ontvangt nu tijdelijk 70% korting op de toegang tot de gehele Cursus Succes Formule. Dat betekent dat je de gehele formule nu voor slechts 997 euro kunt aanschaffen. Deze eenmalige actie loopt tot 3 april om 23.59 uur.

We hebben voor deze eenmalige actie max. 50 plekken beschikbaar. Vol = Vol. Wil jij jouw eigen online cursus gaan maken en verkopen? Kies dan voor de Cursus Succes Formule zodat we samen aan de slag kunnen gaan en jij binnen no-time jouw eerste cursus verkoopt. Wat de cursus precies inhoudt en hoe je je aan kunt melden lees je hier.

Vind je het fijner om even te sparren of de cursus iets voor jou is? Stuur Paulien dan via deze link een WhatsApp bericht. Zij kijkt persoonlijk met je mee en beantwoordt graag al je vragen.


 ”Together we will make a difference”    


Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays 
 

Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays 

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen