Als Digital Nomad wonen op Koh Tao (Thailand)?
Als Digital Nomad wonen op Koh Tao (Thailand)?
23 augustus 2020 
7 min. leestijd

Als Digital Nomad wonen op Koh Tao (Thailand)?

Als Digital Nomad wonen op Koh Tao (Thailand)?

Denk je eraan om voor een langere tijd in Thailand te gaan wonen & werken als digital nomad?
Dan is deze blog wellicht interessant voor je.

In 2020 woonde ik, samen met mijn vriend Bart, 7 maanden in Thailand.
In deze blog deel ik al onze tips & tricks over wonen op het paradijselijke eiland Koh Tao in Thailand.
Want alhoewel het een sprookje lijkt (en is!) om hier te wonen zijn er wel degelijk een aantal belangrijke dingen om rekening mee te houden.  Here we go!

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel. Met deze tips ben jij straks helemaal ready to go.

  • Visum: Je kunt niet zomaar wonen in Thailand. Zorg er dus voor dat je van te voren een visum hebt aangevraagd. Start het liefste een paar weken van te voren met het aanvragen van een visum zodat je alles van te voren geregeld hebt. Je kunt een toeristen visum aanvragen met een single- of multi-entry. Het ligt aan je plannen welk visum je nodig hebt en ik raad je aan om je visum aan te vragen bij de Thaise ambassade in Den Haag of de locatie in Amsterdam. Zorg ervoor dat je voldoende (cash) geld bij je hebt, pasfoto’s en de gevraagde kopieën anders sturen ze je gewoon terug om het op te halen (been there…). Wij kozen voor een toeristen visum van 60 dagen die je eenmalig kunt verlengen in Thailand. Met zo’n visum (waar veel mensen voor kiezen) kan je dus maximaal 3 maanden in Thailand verblijven. Wij hadden het ‘geluk’ dat we tijdens ons verblijf een emergency visum kregen vanwege de uitbraak van CORVID-19 en daardoor zonder het land te verlaten voor 7 maanden in Thailand te verblijven. Dit is iets wat normaal niet kan. Veel digital nomads die langer dan 3 maanden in Thailand willen blijven kiezen voor een zogeheten ‘borderrun’. Dit houdt in dat je Thailand verlaat en naar een naastgelegen land reist (veelvoorkomend is Maleisië). Na 2-3 dagen keer je weer terug met een nieuw visum en kan je weer 3 maanden in Thailand verblijven. Let hier wel mee op want je kunt dit natuurlijk niet oneindig doen.
  • Inpakken: Travel light! Kies hetgeen je meeneemt zorgvuldig. Geloof me, het enige wat je echt nodig hebt op een paradijselijk eiland zijn slippers, je bikini en goede shorts. De eerste keren dat ik langer wegging dan de gebruikelijke 2 weken voor een vakantie had ik veel te veel ‘troep’ mee. Achteraf blijk je vaak dezelfde kleding te dragen en het is hier altijd 30 graden dus je hebt echt niet zoveel nodig. Denk van te voren goed na welke apparatuur je nodig hebt tijdens je verblijf. Uiteraard kan je als digital nomad niet zonder een goede laptop en mobiel. Investeer daar als het nodig is in voordat je weggaat & thank me later 😉
  • Accommodatie: Wij boeken altijd de eerste week op locatie een hotel. De eerste week op Koh Tao zaten we in het Thalassa hotel. Het is een simpel hotel maar ligt lekker centraal op Koh Tao. We boeken onze accommodatie voor het gehele verblijf (7 maanden) nooit van te voren omdat we eerst het eiland zelf ter plekke willen verkennen en zodoende beter weten waar we het liefste willen zitten.

Aankomst

Bij aankomst in Bangkok zijn er een aantal dingen die je snel wilt regelen om optimaal het lokale leven te kunnen ervaren in Thailand.

  • Internet: Zodra wij op de airport aankomen zoeken we naar een provider zodat we 4G internet hebben op onze mobiel. Dit is handig om een taxi te boeken en je hotel te vinden. Wij kozen voor Dtac en betalen zo’n 500 bath (14 euro) per maand aan een internetbundel.
  • Grab (taxi): Wil je niet de hoofdprijs betalen voor een taxi op de airport? Download dan de Grab app en reserveer heel makkelijk een taxi. Grab is de Uber van Azië en de voordeligste manier om met een taxi te reizen.

Na 2 dagen acclimatiseren in Bangkok zijn we direct door gereisd naar Koh Tao. Koh Tao is een piep klein eilandje van 21 km2 wat in de golf van Thailand ligt, in het zuiden geleden. Het heeft slechts 2100 inwoners en ligt bij de, vaak bekendere, eilanden Koh Phangan en Koh Samui. Koh Tao staat bekend om zijn prachtige duikspots en dat was dan ook dé reden waarom Bart hier zijn Dive Master wilde behalen. Van Bangkok naar Koh Tao reis je per bus en boot of per vliegtuig en boot. Wij zijn van Bangkok per bus naar Chumphon gereisd en hebben daar de veerboot naar Koh Tao genomen. Bereid je voor op een lange reis en neem voldoende eten en drinken mee als jij hier ook voor kiest.

Wonen op Koh Tao

Wanneer wij op een nieuwe plek aankomen dan zorgen we ervoor dat we in de eerste week zo veel als mogelijk alles geregeld hebben zodat we ons snel thuis voelen op onze nieuwe plek. Zo vinden we het bijvoorbeeld belangrijk om te ontdekken welke buurt het fijnste is om te wonen, waar er een leuke sportschool zit en welke supermarkt goede producten verkoopt. We hebben voor onszelf een lijstje waar onze accommodatie aan moet voldoen en gaan dan op pad om dit te vinden. Hieronder vind je enkele van onze tips specifiek voor Koh Tao.

  • Accommodatie: Wij kiezen altijd voor een fijne (luxe) accommodatie met zwembad en voldoende faciliteiten. Op Koh Tao voldeed Ban’s Diving Resort aan onze wensen. We kozen voor een Jungle House bungalow en betaalden, na wat afdingen, 18.000 bath per maand (485 euro). Dit is de reden waarom we nooit van te voren onze lange termijn accommodatie vastleggen want wanneer je van te voren boekt betaal je voor dezelfde bungalow het driedubbele! Je kunt altijd het beste zelf langs de Resorts gaan en vragen om een ‘monthly rate’, ook op deze prijs kan je afdingen wanneer je langer dan bijv. 3 maanden ergens verblijft. Bij Ban’s vind je meerdere grote zwembaden (we love it!), ons favoriete restaurant Dalawan en het resort is gelegen aan Sairee beach, het drukste gedeelte van Koh Tao. Dit is tevens het gedeelte waar de meeste strandtentjes zitten. Wij vonden het een must om hier op loopafstand vanaf te zitten.Op Koh Tao vind je voor alle budgetten accommodatie. Veel van de mensen die we hebben ontmoet op het eiland werkten bijvoorbeeld als dive instructor en betaalden zo’n 8000-9000 bath voor een simpele bungalow (1 pers). Ook zijn er mooie villa’s te huur met privé zwembad, hou dan rekening met prijzen van +/- 45.000 bath per maand.
  • Sportschool: Er zijn een aantal goede sportscholen op Koh Tao. Eén van de grootste en fijnste is Monsoon Gym. Ik heb voor deze gym gekozen omdat het op loopafstand van onze bungalow lag en omdat er goede Muay Thai lessen gegeven werden. Je kunt er voordelige rittenkaarten kopen. Ik koos voor 50 lessen voor 7000 bath (+/- 190 euro) en heb hier de Muay Thai technieken geleerd van echte professionals.
  • Supermarkt: Er zijn een aantal grotere supermarkten op het eiland te vinden. Een bekende is de ‘Smile Market’ en daar vind je goede prijzen voor de producten. Ook ‘Pen’s market’, aan de ‘mainroad’ is een goede en voordelige supermarkt.
  • Restaurants: Er zijn tal van fijne restaurants te vinden op Koh Tao. In een aparte blog zal ik al onze tips van hotspots op Koh Tao voor je op een rij zetten. Ons favoriete restaurant is ‘Barracuda at Dalawan‘. De ‘seafood’ plattern is onze absolute favoriet. Voor slechts 1200 bath (32 euro) heb je een heerlijk plateau met verse vis voor 2 personen. Probeer ook zeker hier de cocktails voor +/- 100-150 bath. Dat zijn absoluut één van de beste die je op het eiland kunt vinden.
  • Vervoer: Omdat het eiland relatief klein is kan je rondom Sairee beach veel activiteiten lopend doen. Daarnaast is het handig om een scooter te hebben. Wij hadden de laatste maanden een eigen scooter waardoor je flexibeler bent waar je naartoe gaat. Op die manier konden we net wat vaker naar onze favoriete lunchplek ‘ Coconut Monkey‘ rijden. Je kunt het eiland makkelijk met de scooter rondrijden omdat het vrij klein is.
  • Werken: Hou er rekening mee dat je op een klein eiland zit wat nog niet helemaal digital nomad proof is. Wij zijn niet veel digital nomads tegengekomen. De meeste ‘expat’ mensen die hier wonen werken bij een duikschool of in de horeca. Er zijn op het eiland een aantal leuke horecazaken te vinden waar je tevens goed kunt werken. Mijn favoriet is Blue Water. Dit is een heerlijke strandtent met een goede vibe en als je boven gaat zitten dan zit je lekker rustig en kan je zelf je drankjes en eten bestellen. Ze draaien fijne muziek wat een perfecte omgeving is voor een productieve werkdag.
  • Internet: Op Koh Tao krijg je bijna dagelijks te maken met een stroomstoring. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je een accommodatie kiest met een aggregaat. I know, niet iets waar je meteen aan denkt wanneer je op zoek gaat naar de perfecte locatie om te wonen. Toch is dit als digital nomad iets wat behoorlijk veel frustratie kan opleveren. Bij Ban’s hebben ze een aggregaat waardoor we vaak niet eens door hadden dat er een stroomstoring was geweest. De snelheid van het internet is verre van wat je bent gewend in Nederland. Dat is iets waar je aan zult moeten wennen wanneer je voor Koh Tao kiest. Het uploaden of downloaden van bestanden kan soms een tijdrovende taak zijn. Het is slim om naast wifi ook een 4G connectie te hebben zodat je een back-up hebt wanneer het echt belangrijk is dat je internet hebt. Zo hebben wij tijdens een lancering waarbij we veel live webinars gaven wel eens meegemaakt dat we 10+ keer onderbroken werden. Iets wat je liever niet meemaakt maar je maar beter op voorbereid kunt zijn.

Leef je ultieme droom

Naast alle praktische tips die ik in dit blog heb gedeeld wil ik je vooral uitdagen om je ultieme droom te leven wanneer je op Koh Tao (of welke plek dan ook) bent. Maak dagelijks die fijne strandwandeling, klap je laptop op tijd dicht om bij het zwembad te gaan liggen en geniet van de mooie tijd dat je op dit eiland woont. Geloof me, als jij wilt wonen & werken op een paradijselijk eiland dan is het mogelijk! Heel veel plezier en geniet.

Vertel… heb jij na het lezen van deze blog zin om voor een langere tijd in het buitenland te gaan wonen of heb je al concrete plannen?
Laat van je horen onderaan deze blog, ik vind het super leuk om jouw verhaal te horen!

PS: Heb je vragen over wonen op Koh Tao of Thailand? Stel ze onderaan deze blog, ik beantwoord graag je vragen.

Over de schrijver
Oprichter van Nowherdays, helpt vrouwen financieel vrij te worden door een eigen bedrijf te starten en succesvol te laten groeien. Woont en werkt +/- 8 maanden per jaar in het buitenland, digital nomad style.
Reactie plaatsen