Belemmerende overtuigingen? Buig ze om - Nowherdays
Belemmerende overtuigingen? Buig ze om
19 april 2021 
4 min. leestijd

Belemmerende overtuigingen? Buig ze om

We zien en horen het vaak om ons heen: vrouwen die dolgraag willen ondernemen, maar dit om verschillende redenen niet doen. Een van die redenen is de angst om daadwerkelijk de keuze te maken ervoor te gaan en een eigen (online) bedrijf te starten. Daar gaan een hoop onzekerheden mee gepaard. En dat is helemaal niet raar.

Iedere startende ondernemer heeft daar in het begin last van. Je kiest namelijk voor iets waar je nog niet heel bekend en comfortabel mee bent. Je zult stuiten op zaken waar je je voorheen niet actief mee bezig hield, zoals je administratie, investeringen (waarbij je money mindset een grote rol speelt) en dat je soms belangrijke knopen moet doorhakken. Hoewel het eng lijkt, kunnen we je ook vertellen dat het zó de moeite waard is! Je kunt namelijk je dromen najagen die je op je lijst hebt staan.

Neem nu onze founder, Paulien. Zij leeft momenteel haar droomleven samen met haar vriend in Mexico, runt een succesvol bedrijf en is financieel onafhankelijk. Iets wat ze een aantal jaar geleden ook nooit had durven dromen.

LEES MEER: Creëer jouw ideale Digital Nomad lifestyle

Kiezen voor het ondernemerschap is een belangrijke keuze. Een keuze die jij verantwoord kunt maken. Je moet er alleen wel in geloven dat je het kan. Wij geloven dat elke vrouw in Nederland een uniek talent bezit, waarmee ze een eigen bedrijf kan starten.

Weg met deze belemmerende overtuigingen

Je bent al een tijd aan het nadenken om te starten met ondernemen, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Telkens is er weer dat stemmetje in je hoofd dat je lastigvalt. We hebben 5 belemmerende overtuigingen op een rij gezet en helpen je om deze van tafel te vegen. Let’s start!

Belemmering 1: Ben ik wel goed genoeg?

Natuurlijk ben je wel goed genoeg! Elke ondernemer heeft unieke vaardigheden die jou verder brengen. Je hebt al sterk het gevoel dat je wil ondernemen, luister naar dit gevoel. Dit brengt je, met een beetje begeleiding, veel verder dan naar dat nare stemmetje te luisteren. Je weet namelijk meer dan je denkt en deze kennis is enorm waardevol. Wees hier bewust van!

Belemmering 2: Wat zal mijn omgeving ervan vinden als ik de stap maak?

Word je onzeker van wat je omgeving (je partner, je ouders of je vrienden) ervan zal vinden als jij die sprong waagt? Misschien heb je het al een keer laten vallen dat je wilt gaan ondernemen en waren de reacties daar niet zo enthousiast over. Hoewel we snappen dat je familie en vrienden hier ‘iets’ van vinden, vinden wij het nog belangrijker dat jij voor jezelf, je geluk en financiële onafhankelijkheid kiest. Omring je met mede-ondernemers en gelijkgestemden. (TIP: meld je aan voor onze Dutch Girlboss Community)

Belemmering 3: Zijn er niet genoeg andere ondernemers die beter zijn dan ik?

Wij vrouwen zijn goed in onszelf vergelijken met anderen. N.I.E.T. D.O.E.N.
Elke ondernemer heeft unieke eigenschappen, net zoals er zoveel verschillende type klanten zijn. De ene ondernemer is enorm extravert en weer een andere blijft iets meer op de achtergrond. Klanten kiezen voor jou, omdat ze een connectie met je voelen. Denk maar terug aan hoe jij dit deed toen je voor een opleiding koos. Die ene onderwijsinstelling sprak je meer aan dan die andere, nietwaar? Zo werkt het ook met klanten. Zij kiezen voor jou, omdat ze zich in je herkennen en zich fijn voelen bij jou en je aanbod.

Be so good

Belemmering 4: Wat nu als het niet lukt en ik al m’n geld verlies?

True, ondernemen kan risico’s met zich meebrengen. Ga altijd positief je ondernemers avontuur in. Er zijn bedrijven die na 5 jaar stoppen. Iets wat vooral te maken heeft met het nemen van verkeerde beslissingen. Wees niet bang om te starten.

Belemmering 5: Zou ik de zekerheid van mijn vaste baan nu wel opgeven?

Of je nu een vast salaris hebt of niet, ondernemen zonder plan is geen goed idee. Veel ondernemers hebben deze gedachte omdat er nog geen goed plan ligt om je verder te helpen. Hierdoor schiet je in de stress en stel je het ondernemen uit. Dat snappen we. Maar we kunnen je vertellen dat je niet meteen je baan hoeft op te zeggen (en daarmee je vaste inkomen). Creëer een stukje veiligheid door bijvoorbeeld je werkgever te vragen of je een of twee dagen minder kunt gaan werken. Zo kun je je bedrijf opbouwen en toch een vast inkomen hebben. Een andere optie is dat je met partner afstemt dat hij of zij tijdelijk de lasten draagt. Praat daar goed over.

Belemmeringen doorbreken

Er zijn waarschijnlijk wel een miljoen mogelijke redenen die je tegen kunnen houden om jouw eigen bedrijf te starten. En die zullen er altijd zijn. Maar je bent er niet voor niets over aan het nadenken, toch?

Je brein is er niet op ‘gemaakt’ om succes te hebben en wil je graag in jouw comfort zone houden. Je gedachten waarschuwen je daarom wanneer je iets gaat doen wat buiten die comfort zone is. Dit doet je brein om je te beschermen, aangezien dit heel vroeger zelfs je dood kon betekenen. Je brein heeft de functie om je veilig te houden.

Het is dus goed om te beseffen dat jij niet je gedachten bent. Je gedachten waarschuwen je alleen, maar dat is niet de waarheid. Je kunt er dus ook voor kiezen om die gedachten te bedanken en het vervolgens wel te gaan doen.

Als je verlangen groot genoeg is om écht buiten die comfort zone te gaan, kun je daar op die manier mee omgaan. Zo kun je je angsten en belemmeringen overwinnen!

 

Tot volgende week!

 

”Together we will make a difference”

 

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen