Doelen stellen voor 2021 - Nowherdays
Doelen stellen voor 2021
01 december 2020 
2 min. leestijd

Doelen stellen voor 2021

Bij Nowherdays zijn we al druk bezig met het stellen van doelen voor 2021. Maar niet voordat we eerst op het afgelopen jaar hebben gereflecteerd.

Het jaar 2020 is voor iedereen een jaar van veranderingen geweest. Vooral voor de ondernemers onder ons, was het een heftig jaar. Het was inspelen en snel schakelen in een voor velen onbekende situatie. We hopen dat 2021 een veel beter jaar wordt!

Een middel om 2021 jouw beste jaar te maken, is door het stellen van doelen. Je wilt namelijk niet gewoon zomaar iets proberen, maar ondernemen met duidelijke doelen. Soms is het lastig om in je eentje te bedenken welke doelen je wilt vastleggen en waar je aan wilt werken. Geen nood, vandaag helpen we op weg je met een paar simpele tips, zodat jij de juiste doelen kunt gaan stellen voor 2021 en daarmee het jaar gaat knallen!

Waarom doelen stellen?

Je stelt een doel, omdat je een bepaald verlangen hebt. Je wilt graag je bedrijf naar een hoger niveau tillen. Door specifiek doelen te stellen, zorg je voor focus en motivatie. Daarbij ondersteunen ze je visie. Je weet dus precies waar je het voor doet.

Tip 1. Evalueer het afgelopen jaar

Of je nu op persoonlijk niveau doelen wilt stellen of voor je bedrijf, evalueren is altijd goed. Had je doelen gesteld voor dit jaar? Schrijf dan letterlijk op wat de uitkomsten van je doelen zijn. Positief of negatief. Heb je dit jaar je omzettarget gehaald of heb je die online cursus gelanceerd? Ben je dit jaar begonnen met je bedrijf? Ook dan is het een aanrader om te gaan evalueren. Wat heeft dit afgelopen jaar jou gebracht?

Tip 2. Inzichtelijk maken waar je aan moet werken

Nu je het jaar hebt geëvalueerd en alles op een rij hebt gezet, kun je de doelen eruit pakken die minder goed zijn gegaan. Kijk vooral naar doelen die niet goed gingen. Bedenk of je hier komend jaar aan wilt gaan werken. Kost het veel energie? Vind je de taak nog leuk? Is het van belang voor je bedrijf? Zitten er zaken tussen die jou veel energie kosten en niets toevoegen? Schrap deze dan. Zijn er zaken die jijzelf niet goed kunt (let’s face it, we kunnen niet overal in uitblinken), besteedt deze dan uit (indien mogelijk). Is administratie een dingetje voor je? Schakel dat iemand hiervoor in. Een goede optie is een VA. Eerder schreven we al een blog over de voordelen van het uitbesteden van werk.

“If you don’t know where you are going, you will probably end up somewhere else.” – Lawrence J. Peter

Tip 3. Maak je doelen SMART

Zijn je eerder gestelde doelen SMART opgesteld? Dan wordt evaluatie makkelijk! Niet gedaan? Geen probleem, zorg ervoor dat je je doelen voor 2021 wel SMART opstelt. SMART staat voor:

Specifiek -> wat wil je bereiken;
Meetbaar -> het resultaat moet zichtbaar zijn;
Acceptabel of aanvaardbaar -> is het doel makkelijk vol te houden?
Realistisch -> is het doel haalbaar binnen het vooraf bepaalde tijdvak?
Tijdgebonden -> wanneer wil je het doel behaald hebben?

Omzetdoelen lenen zich hier heel goed voor, maar ook persoonlijke doelen kun je SMART maken.

Tip 4. Breek je doelen op in subdoelen

Zo, je doelen staan nu echt vast! Bekijk nu wat er nodig is om die doelen te behalen. Zijn daar bijvoorbeeld subdoelen voor nodig? Subdoelen maken het grote doel behapbaar. Soms kan een doel groots zijn. Door deze op te delen in kleine stukken, kom je er een stuk makkelijker. Een voordeel hiervan is dat je op tijd kunt bijsturen.

Tip 5. Maak een duidelijke planning

Ons laatste tip is: maak een duidelijke planning van je doelen. Noteer je doelen en subdoelen in je (digitale) planner/agenda. Houd bij hoever je bent in het realiseren van het doel. Wanneer je inzichtelijk maakt over welk tijdspanne je doelen uitgesmeerd zijn, kun je hierop anticiperen en eventueel doelen aanpassen of bijstellen.

We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt met het stellen van jouw 2021 doelen! Laat ons in de comments weten wat jouw grootste doel voor 2021 is.

Tot volgende week!

 

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen