Reflecteren op 2021 en doelen stellen voor 2022
Reflecteren op 2021 en doelen stellen voor 2022
20 december 2021 
3 min. leestijd

Reflecteren op 2021 en doelen stellen voor 2022

We naderen bijna het einde van 2021. Voor veel ondernemers is december een maand van reflectie en het stellen van doelen voor 2022.

Reflecteren is voor jou als ondernemer een belangrijk middel om overzicht te krijgen in wat er goed ging en wat er minder goed ging. Je staat stil bij de gemaakte keuzes, je manier van werken en je groei of stagnatie.

Wanneer je, zoals velen, jaarlijks reflecteert, dan kun je aan de hand van een paar simpele vragen, inzicht krijgen in hoe jouw ondernemersjaar is verlopen.

Het lijkt in eerste instantie een beetje saai om terug te kijken op het afgelopen jaar. Zeker wanneer je als ondernemer net start en je nog niet veel resultaat hebt behaald. Toch adviseren we je om er wel mee aan de slag te gaan. Om je op weg te helpen, hebben we 10 vragen opgesteld, in 3 categorieën, waar je mee aan de slag kunt. Let’s start!

Jouw terugblik 

 • Wat ging goed het afgelopen jaar?
 • Waar ben je trots op?
 • Waar ben je dankbaar voor?
 • Wat ging er niet goed het afgelopen jaar?
 • Wat gebeurde er?
 • Waardoor kwam dit?

Jouw dromen 

 • Ben je dichter bij je droom gekomen afgelopen jaar?
 • Welke dromen heb je waargemaakt afgelopen jaar?

Jouw learnings 

 • Welke dingen zou je anders hebben gedaan?
 • Hoe zou je het anders doen?

  Probeer de vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden, het liefst in een paar zinnen. Schrijf het op in je notitieboek, zodat je het terug kunt lezen.


 “Whatever you can do or dream you can, begin it. Boldness has genius, and magic and power in it. Begin it now.” – GoetheJouw toekomstvisie en je doelen 

Leer van hetgeen beter kon afgelopen jaar maar blijf niet hangen in het verleden. Kijk vooruit, alleen dan groei je. Denk goed na wat jij, zowel in je persoonlijke leven, als in je business wilt gaan bereiken. En hoe je dit wilt bereiken. Wat is jouw stip aan de horizon? Wanneer je dit helder hebt, kun je aan de slag met jouw doelen voor 2022. Je wilt namelijk niet gewoon zomaar iets proberen, maar ondernemen met duidelijke doelen. Soms is het lastig om in je eentje te bedenken welke doelen je wilt vastleggen en waar je aan wilt werken.

Daarom helpen we je graag op weg met een paar simpele tips, zodat jij de juiste doelen kunt gaan stellen voor 2022 en daarmee kunt gaan knallen!

Onze 5 tips 

Tip 1. Blijf dicht bij jezelf en je business 

Hier kunnen we heel kort over zijn: Stel je doelen helder op en laat deze in lijn zijn met jouw gewenste lifestyle. Begrijp de doelen die je opschrijft. Maak ze concreet en helder.  

Tip 2. Maak inzichtelijk waar je aan moet werken 

Nu je het jaar hebt geëvalueerd en alles op een rij hebt gezet, kun je de doelen eruit pakken die minder goed zijn gegaan. Kijk vooral naar doelen die niet goed gingen. Bedenk of je hier komend jaar aan wilt gaan werken. Kost het veel energie? Vind je de taak nog leuk? Is het van belang voor je bedrijf? Zitten er zaken tussen die jou veel energie kosten en niets toevoegen? Schrap deze dan. Zijn er zaken die jijzelf niet goed kunt (let’s face it, we kunnen niet overal in uitblinken), besteedt deze dan uit (indien mogelijk).

Tip 3. Maak je doelen SMART 

Zijn je eerder gestelde doelen SMART opgesteld? Dan wordt evaluatie makkelijk! Niet gedaan? Geen probleem, zorg ervoor dat je je doelen voor 2022 wel SMART opstelt. SMART staat voor:

Specifiek -> wat wil je bereiken;
Meetbaar -> het resultaat moet zichtbaar en dus meetbaar zijn;
Acceptabel of aanvaardbaar -> is het doel makkelijk vol te houden?
Realistisch -> is het doel haalbaar binnen het vooraf bepaalde tijdvak?
Tijdgebonden -> wanneer wil je het doel behaald hebben?

Omzetdoelen lenen zich hier heel goed voor, maar ook persoonlijke doelen kun je SMART maken.

Tip 4. Breek je doelen op in subdoelen 

Zo, je doelen staan nu echt vast! Bekijk nu wat er nodig is om die doelen te behalen. Zijn daar bijvoorbeeld subdoelen voor nodig? Subdoelen maken het grote doel behapbaar. Soms kan een doel groots zijn. Door deze op te delen in kleine stukken, kom je er een stuk makkelijker. Een voordeel hiervan is dat je op tijd kunt bijsturen.

Tip 5. Maak een duidelijke planning 

Ons laatste tip is: maak een duidelijke planning van je doelen. Noteer je doelen en subdoelen in je (digitale) planner/agenda. Houd bij hoever je bent in het realiseren van het doel. Wanneer je inzichtelijk maakt over welk tijdspanne je doelen uitgesmeerd zijn, kun je hierop anticiperen en eventueel doelen aanpassen of bijstellen.

We hopen dat je met deze tips aan de slag kunt met het stellen van jouw 2022 doelen! Laat ons in de comments weten wat jouw grootste doel voor het komende jaar is.

GRATIS Groeigesprek met coach Danielle 

Lijkt het je fijn om vrijblijvend met een business coach te sparren over jouw jaardoelen en hoe je die kunt gaan behalen? Onze coach Danielle heeft deze maand nog een paar plekken vrij voor een gratis groeigesprek. In dit groeigesprek kijken we samen naar:

 • Hoe jouw succesvolle bedrijf er uit kan zien
 • Waarom het je nu nog niet lukt om daar te komen
 • Welke stap je direct kunt nemen om resultaat te krijgen
 • Of en hoe wij je kunnen helpen om jouw succesvolle bedrijf te realiseren


Gratis een gesprek inplannen? RESERVEER HIER JE PLEK

Tot volgende week!


Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays 
Facebook: @nowherdays 
LinkedIn: @nowherdays 

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen