Reflecteren en doelen stellen als ondernemer - Nowherdays
Reflecteren en doelen stellen als ondernemer
15 december 2020 
2 min. leestijd

Reflecteren en doelen stellen als ondernemer

Zodra het einde van het jaar nadert, gaat elke ondernemer aan de slag met het reflecteren op het afgelopen jaar, om vervolgens doelen te gaan stellen voor het komende jaar. In dit blog vertellen je wat het nut is van reflecteren en hoe jij als ondernemer daar nieuwe doelen uit kunt halen.

Wat is reflecteren en waarom zou je dat moeten doen?

Reflecteren is voor jou als ondernemer een belangrijk middel om overzicht te krijgen in wat er goed ging en wat er minder goed ging. Je staat stil bij de gemaakte keuzes, je manier van werken en je groei of stagnatie.

Veel ondernemers houden maandelijks een reflectiedag. Nu hoef jij dit niet meteen te doen. Het voordeel van een maandelijkse reflectie is dat het je meteen inzicht geeft op de gebieden waar je kan gaan bijsturen. Wanneer je, zoals velen, jaarlijks reflecteert, dan kun je aan de hand van een paar simpele vragen, inzicht krijgen in hoe jouw ondernemersjaar is verlopen.

Het lijkt in eerste instantie een beetje saai om terug te kijken op het afgelopen jaar. Zeker wanneer het voor jou als ondernemer helemaal niet rendabel is geweest*. Maar we adviseren om er wel mee aan de slag te gaan. Om je op weg te helpen, hebben we 10 vragen opgesteld, in 3 kleine categorieën, waar je mee aan de slag kunt. Let’s start!

Jouw terugblik

 1. Wat ging goed het afgelopen jaar?
 2. Waar ben je trots op?
 3. Waar ben je dankbaar voor?
 4. Wat ging er niet goed het afgelopen jaar?
 5. Wat gebeurde er?
 6. Waardoor kwam dit?

Jouw dromen

 1. Ben je dichter bij je droom gekomen afgelopen jaar?
 2. Welke dromen heb je waargemaakt afgelopen jaar?

 Jouw learnings

 1. Welke dingen zou je anders hebben gedaan?
 2. Hoe zou je het anders doen?

Probeer de vragen zo uitgebreid mogelijk te beantwoorden, het liefst in een paar zinnen. Schrijf het op in je notitieboek, zodat je het terug kunt lezen.

Jouw toekomstvisie en je doelen

Blijf niet hangen in het verleden. Kijk vooruit, alleen dan groei je. Denk goed na wat jij, zowel in je persoonlijke leven, als in je business wilt gaan bereiken. En hoe je dit wilt bereiken. Wat is jouw stip aan de horizon? Wanneer je dit helder hebt, kun je aan de slag met je doelen voor 2021.

Onze tips:

 • Blijf dicht bij jezelf en je business; stel je doelen helder op en laat die in lijn zijn met jouw business
 • Stel prioriteiten vast; bij het opstellen van je doelen zul je merken dat er zaken zijn die minder van belang zijn. Dat zijn randzaken. Maak een lijstje van 3 topdoelen waar jij het komend jaar op gaat focussen.
 • Zorg dat je doelen uitdagend zijn; elk doel dat ‘makkelijk’ te behalen is, werkt op termijn demotiverend. Waarom? Je hebt geen uitdaging aan iets dat jou makkelijk af gaat.
 • Neem in je doelen ook een stuk persoonlijke ontwikkeling mee; hoe wil jij als persoon komend jaar gaan groeien?
 • Stel je doelen SMART op; je wilt dat je doelen concreet en meetbaar zijn. Door middel van de SMART-formule zet jij concretere doelen neer.

Lees ook: DOELEN STELLEN VOOR 2021

GRATIS Groeigesprek met coach Danielle

Business coach Danielle

Soms kun je wel wat hulp gebruiken. Onze coach Danielle heeft deze maand nog wat plekken vrij voor een gratis groeigesprek. In dit groeigesprek kijken jullie samen naar:

 • Hoe jouw succesvolle bedrijf er uit kan zien
 • Waarom het je nu nog niet lukt om daar te komen
 • Welke stap je direct kunt nemen om resultaat te krijgen
 • Of en hoe wij je kunnen helpen om jouw succesvolle bedrijf te realiseren

Een gesprek inplannen? RESERVEER HIER JE PLEK

Heb je nog tips en suggesties? Laat het ons vooral weten in de comments!

Tot volgende week!

Volg ons op de socials voor meer motivatie en inspiratie. Je vindt ons op:
– Instagram: @nowherdays
– Facebook: Dutch Girlboss Academy
– LinkedIn: Nowherdays

*Dit blog is geschreven tijdens de Covid-19 pandemie.

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen