Wat verandert er voor jou als ZZP’er in 2020?
Wat verandert er voor jou als ZZP’er in 2020?
13 januari 2020 
2 min. leestijd

Wat verandert er voor jou als ZZP’er in 2020?

Het is al volop 2020 en we hebben vol goede voornemens de oliebollen en champagne ingeruild voor onze laptop en/ of werkplek. Terwijl jij lekker bezig bent met je goals op te stellen voor 2020, zijn wij op zoek gegaan naar wat er voor jou als ondernemer (vooral ZZP’ers) verandert dit jaar. We vonden 3 interessante changes die we graag met je delen. Vervolgens een aantal beleidsveranderingen die in de maak zijn en welke je zeker in de gaten moet houden. Scheelt jou weer zoek werk

1. Het BTW id nummer verandert

Je hebt er vast al genoeg over meegekregen, maar hier even de feiten op een rij. Als zzp’er heb je een nieuwe BTW-identificatienummer gekregen. Waarom? Het oude nummer voldeed niet aan de privacywet omdat hier je burgerservicenummer in verwerkt zat. Tijd voor een nieuwe dus. Je hebt hier een blauwe brief over ontvangen of bij inschrijving van de KVK (als je je recent hebt ingeschreven.) Let erop dat je dit nummer ook moet aanpassen op je website en op je facturen. BTW nummer kwijt of meer informatie? Check de website van de KVK.

2. De kleine ondernemersregeling wordt vervangen

En dat is goed nieuws! Dat betekent dat je als startende meer tijd en geld overhoudt om je droombedrijf te starten. Dit scheelt je namelijk administratietijd. Het is de bedoeling dat deze kleine ondernemersregeling, die vanaf 1 januari 2020 in is gegaan, ervoor zorgt dat btw-aftrek makkelijker wordt. Hiervoor hoefden ondernemers die minder dan 1883 euro aan btw in rekening brachten dat deels of helemaal niet af te dragen. Vanaf dit jaar wordt de regel toepasbaar voor ondernemers die maximaal 20.000 euro omzet per jaar boeken.

Om in aanmerking te komen moet je wel zelf uitzoeken of dit voor jouw situatie geldt en toepasbaar is voor een periode van 3 jaar. Meer informatie hierover vind je op de site van de belastingdienst.

3. Koopkracht stijgt

Voor de ondernemer is er een stijging in de koopkracht. Volgens de cijfers gaat de ZZP’er er met 2% op vooruit. Echter blijft deze helaas nog 0,1% achter met de stijging van koopkracht van de werknemer. Toch geeft het kabinet aan dat over het algemeen de ZZP’er er dit jaar op vooruit gaat ten opzichte van andere jaren.

Welke beleidsveranderingen komen er aan en moet je zeker in de gaten houden?

  • De DBA wet (deregulering beoordeling arbeidsrelatie)

zit er aan te komen. Dit betekent dat er een minimum uurtarief zou komen voor zelfstandig ondernemers van 16 euro per uur. Daarnaast zou er een zelfstandigenverklaring komen voor ondernemers die meer dan 75 euro per uur verdienen.

  • Verplicht verzekeren met de AOV (Arbeids ongeschiktheid verzekering).

Deze zomer komt het kabinet waarschijnlijk met een voorstel om de ZZP’er verplicht te gaan verzekeren. Voor welk bedrag en tegen welke voorwaarden is nog onduidelijk.

Gratis Facebook Community t.w.v. 47 euro per maand

Wil jij op de hoogte blijven van waardevolle informatie en verbinding zoeken met vrouwen die net als jij (plannen hebben om te) ondernemen? Registreer je dan nu hier GRATIS voor de Facebook community en ontvang maandelijks Masterclasses en Challenges t.w.v. 47 euro!

Bron artikel

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen