Omgaan met de corona-crisis binnen je business: dit kun je doen
Omgaan met de corona-crisis binnen je business: dit kun je doen
17 maart 2020 
6 min. leestijd

Omgaan met de corona-crisis binnen je business: dit kun je doen

Het zijn onwerkelijke tijden. Het coronavirus en de crisis die het met zich meebrengt zorgen voor veel onrust in de samenleving. Om ons heen zien we veel bezorgdheid bij girlbosses in gedupeerde sectoren, zoals horeca, evenementenbranche, culturele sector en de reisbranche. Maar ook zzp’ers die thuiswerken en nu hier hun kinderen moeten opvangen, worden belemmerd in het uitvoeren van hun werk en uiteindelijk dus ook in hun inkomsten. En dat is natuurlijk allemaal niet niks.

Maar juist in deze tijden van nood, moeten we proberen te blijven denken in kansen en mogelijkheden. Daar willen wij jou graag bij helpen! En laten we vooral ook elkaar helpen!

Daarom zetten we in dit blog een aantal acties voor je op een rijtje die je kunt uitvoeren als jouw inkomen op het moment ook bedreigd wordt door de crisis. Én wat je kunt doen om jezelf te beschermen tegen de gevolgen van het virus en de crisis. Het heft in eigen handen nemen ‘like a boss’.

1. Blijf positief en pak de regie

Niemand wordt er beter van als we met de pakken neer gaan zitten door alles wat er nu om ons heen gebeurt. Begrijp ons niet verkeerd, het is vreselijk wat er nu allemaal gebeurt. Misschien heb je zelfs wel mensen in je omgeving die getroffen zijn door het virus. Maar ook zij hebben er geen baat bij als jij meegaat in de negativiteit.

Houd op met non-stop naar het nieuws kijken en neem de regie in eigen handen. Denk niet alleen in belemmeringen maar ook in oplossingen en mogelijkheden.

  • Zijn er werkzaamheden die jij normaal gesproken op locatie uitvoert die je nu online kunt voortzetten?
  • Liggen er andere kansen online, waar je eerder geen tijd voor hebt gehad om je erin te verdiepen?
  • Kun je klussen uitstellen in plaats van afzeggen?
  • Heb je algemene voorwaarden of andere afspraken op papier waarop je kunt terugvallen als klussen worden gecanceld?
  • Kun je je risico spreiden over meerdere opdrachtgevers?
  • Heb je de financiële ruimte om deze tijd te benutten om te werken aan je propositie, website, strategieën, ect.?
  • Kun je op een andere manier in je bedrijf ‘investeren’?

2. Help elkaar

Wij geloven in karma, ‘what goes around, comes around’. Help een ander en vervolgens kan die ander jou weer helpen. En als je dit slim doet, kan je er misschien nog wat aan verdienen ter compensatie van het inkomen dat je nu misloopt.

Werk je in de horeca? Misschien kan je nu iemand helpen die ziek is door voor diegene te koken of boodschappen te doen (neem wel alle nodige voorzorgsmaatregelen, je moet natuurlijk niet zelf ziek worden of het virus verspreiden). Of misschien kun je taarten bakken en verkopen en een deel van de opbrengst doneren aan een corona-gerelateerd doel of fonds.

Ben je leraar of werk je in de kinderopvang? Misschien kun je nu kleinschalig kinderen opvangen van andere zzp’ers, zodat zij kunnen blijven werken. Of kun je educatieve video’s gaan opnemen, zodat kinderen kunnen blijven leren.

Beheers je een bepaalde skill of vakgebied waar nu kansen liggen? Bied jouw kennis online aan in de vorm van een cursus. Zo bieden wij met Nowherdays vanaf maandag 23 maart de vierweekse online cursus ‘Samen starten met beleggen’ aan. We vragen hiervoor een vergoeding van slechts 99 euro voor de organisatie, omdat we in deze tijden van ‘crisis’ vooral iets positiefs willen doen. Meld je nu snel HIER aan.

En, ben je al lid van onze online Dutch Girlboss community? Deze community is speciaal opgericht, zodat onderneemsters elkaar kunnen helpen. En dat is nu meer dan ooit een noodzaak! Ook als je even wil sparren, of je zorg wilt uitdrukken kun je terecht op deze Facebookpagina. Meer dan 4.500 vrouwelijke ondernemers maken er al dagelijks gebruik van. Registreer je nu GRATIS via deze link.

3. Maak gebruik van de beschikbare regelingen

De overheid realiseert zich ook dat veel ondernemers het op dit moment moeilijk hebben. Op 12 maart kondigden de ministers van Economische Zaken en Klimaat, Financiën en Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief aan de Tweede Kamer al verschillende economische maatregelen aan. Op 17 maart besloot het kabinet meerdere van deze maatregelen te versoepelen en versnellen via een noodpakket aangekondigd in een nieuwe brief. Wij zetten alle regelingen hieronder voor je uiteen.

Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW) vervangt werktijdverkorting (wtv)

Deze regel geldt alleen als je werknemers onder je hebt werken. Wanneer je hen als gevolg van de crisis minder werk kunt bieden, kun je hun uren verminderen. Zij kunnen voor dit urenverlies aanspraak maken op een tegemoetkoming van het UWV.

De NOW geeft meer bedrijven de kans om hiervan gebruik te maken dan de voorgaande wtv-regeling. Bovendien zal het aanvraagproces sneller verlopen. De regeling zal zo snel mogelijk ingaan. Houd hiervoor de berichtgeving van de overheid in de gaten. Meer informatie vind je hier.

Besluit bijstandsvereniging zelfstandigen (Bbz)

Deze uitkeringsvorm is gericht op zelfstandigen die met hun bedrijf tijdelijk in financiële problemen zitten, maar wel levensvatbaar zijn. Normaalgesproken duurt de aanvraag 13 weken en vindt er een vermogens- of partnertoets plaats. Die vervalt bij deze en het aanvraagproces wordt verkort naar 4 weken.

De Bbz vult je inkomen aan tot het sociale minimum en geldt voorlopig 3 maanden. Je kunt voor deze uitkering binnenkort terecht bij je gemeente. Houd hiervoor de berichtgeving van de overheid in de gaten. Meer over de Bbz lees je hier.

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) 

Valt jouw bedrijf binnen het MKB? Dan kun je nu in aanmerking komen voor het BMKB. De overheid staat dan garant voor het geld dat jij leent bij kredietverstrekkers, zoals banken, om deze crisisperiode te overbruggen. Per 16 maart is deze regeling verruimd, zodat alle bedrijven die genoeg levensvatbaarheid in zich hebben gefinancierd kunnen blijven. Meer informatie over de BMKB vind je hier.

Uitstel van betaling Belastingdienst

Wanneer je als ondernemer in de problemen komt vanwege het coronavirus mag je nu uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst. Dit geldt dus voor alle aanslagen, dus ook inkomsten- en omzetbelasting. Ook als je een lagere winst verwacht dan je eerder bij de Belastingdienst hebt opgegeven, heb je het recht om het bedrag van je voorlopige aanslag te verlagen. Tot slot gaat het tarief van de belastingrente vanaf 23 maart tijdelijk naar bijna 0%. Lees meer op de site van de Belastingdienst.

Rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits

Microkredietenverstrekker Qredits financiert en coacht een grote groep kleine en startende ondernemers, die via de bank vaak moeilijk aan financiering komen. Als jouw business valt binnen de horeca, detailhandel, persoonlijke verzorging, de bouw of zakelijke dienstverlening, kun je hiervoor in aanmerking komen.

Doordat de overheid Qredits ondersteunt, kunnen zij uitstel van aflossing aanbieden voor de duur van 6 maanden en de rente tijdens deze periode verlagen naar 2%. Meer informatie vind je hier.

Hulpvragen

De KVK heeft speciaal voor ondernemers die vragen hebben over de consequenties van het coronavirus voor hun bedrijf een Coronaloket geopend. Dus kom je er echt niet uit en kan je nergens het antwoord op jouw specifieke vraag vinden? Neem dan gratis contact op met dit loket via 0800-2117 (open tussen 8.30 uur en 17.00 uur).

Petitie steun overheid

Op de website petitie.nl lopen inmiddels meerdere petities waarin de overheid wordt opgeroepen nog verdere financiële maatregelen te nemen voor zzp’ers, zoals het opzetten van een noodfonds. Wanneer zo’n petitie wordt ingediend bij de Tweede Kamer, moeten de leden met een antwoord hierop komen.

4. Zorg goed voor jezelf (en je personeel)

De allerbelangrijkste persoon in je onderneming ben jij natuurlijk! En je personeel uiteraard als je die hebt. Neem de hygiënemaatregelen die worden voorgesteld vanuit de instanties dan ook serieus. De volgende maatregelen over het voorkomen van besmetting worden gedeeld door het RIVM:

  • Blijf thuis bij klachten van neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Beperk contact met andere mensen.
  • Als je geen klachten hebt, werk zoveel mogelijk thuis of probeer je werktijden te verspreiden.
  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen:
  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Corona Stappenplan

Tot slot: om alle vrouwelijke ondernemers in Nederland en België een hart onder de riem te steken, zijn wij bezig met het voorbereiden van een Corona Stappenplan. Met dit stappenplan ga jij in 5 dagen van Shock naar Controle. Met als resultaat een concreet plan hoe jij sterker uit deze crisis komt!

Het stappenplan wordt vanaf maandag 23 maart 5 dagen lang uitgerold in de Dutch Girlboss Facebook Community. Hierin zal dagelijks een nieuwe opdracht verschijnen en kun je jouw voortgang delen met anderen.

Uiteraard is deelname GRATIS, zodat iedereen kan meedoen. Trommel al je mede-ondernemende vriendinnen op om hier samen aan deel te nemen! Het is ook zeker interessant wanneer je bijvoorbeeld wil starten met online ondernemen.

Ben je nog geen geregistreerd lid van de community? Schrijf je dan nu hier GRATIS in!

Houd voor meer informatie onze Nowherdays socials in de gaten!

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen