7 Tips om jouw financiële vrijheid te creëren - Nowherdays
7 Tips om jouw financiële vrijheid te creëren
10 november 2020 
3 min. leestijd

7 Tips om jouw financiële vrijheid te creëren

Heb jij wel eens je financiële situatie onder een vergrootglas gelegd? Weet je precies hoeveel er in en uit gaat? Hoeveel spaargeld je hebt en hoe groot je potje ‘onvoorziene kosten’ is?

Wij, vrouwelijke ondernemers, vinden het erg belangrijk om alle zaakjes goed op orde te hebben. Een van onze doelen is vaak het creëren van financiële vrijheid. Maar wat houdt dit precies in? Financiële vrijheid is voor iedere ondernemer anders. Kort door de bocht: financiële vrijheid is wanneer je niet meer hoeft te werken en toch nog inkomsten hebt en je rekeningen kunt betalen.

Voor veel onderneemsters geldt dat deze vrijheid samenhangt met financiële onafhankelijkheid. De meeste vrouwen vinden het belangrijk om het financieel goed te hebben, om zichzelf in eigen levensonderhoud te kunnen voorzien, om voor het gezin te zorgen. Het draagt allemaal bij aan onze eigen ontwikkeling en het plezier in ons werk.

We gunnen jou natuurlijk ook financiële vrijheid. Vandaag geven we je 7 tips hoe jij dit kunt creëren.

1. Stel een doel vast; hoe wil jij er financieel over 5 jaar voor staan?

Maak voor jezelf een simpel overzicht hoe jouw financiële situatie over 5 jaar eruit ziet. Vind je dat te ver weg? Pak dan een kortere periode, bijvoorbeeld 1 jaar. Maak je doel SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden), zodat je altijd inzichtelijk hebt hoe je er voor staat. Wanneer je een doel stelt, weet je namelijk waar je naartoe werkt.

2. Geef minder geld uit dan dat je verdient

Het is verleidelijk om bij meer inkomsten, meer uit te geven. Je koopt misschien een extra setje kleding of bestelt in plaats van 1 keer in de maand, nu 3 keer in de maand eten. Maar bedenk wat je met dat geld kunt doen, wanneer je een groot deel daarvan apart legt. In plaats van je geld aan extra’s uit te geven, kun je het geld dat je iedere maand overhoudt, apart zetten. Geef alleen datgene uit, wat noodzakelijk is. De rest zet je apart. Dit draagt bij aan de doelen die je hebt vastgesteld.

3. Genereer passief inkomen

Stap zo snel mogelijk in de wereld van beleggen. Het is een manier om passief inkomen te genereren. Sparen via je bank, levert vandaag de dag weinig op. Beleggen daarentegen, kan op de lange termijn ervoor zorgen dat jouw vermogen groeit. Wanneer je regelmatig investeert, wordt de weg naar financiële vrijheid een stuk makkelijker. Wil jij ook simpel en vooral veilig beleggen? Geef je dan op voor het gratis webinar van Paulien en Bart. In 90 minuten leggen zij je uit hoe jij kunt starten met veilig beleggen om je vermogen te laten groeien.

Lees meer: Stappenplan Starten met Beleggen

4. Zorg voor zo min mogelijk schulden

Heb je veel leningen? Zorg er dan voor dat je die allemaal aflost. Maak een overzicht van je leningen: denk aan een creditcards, een persoonlijke lening, een lening voor je auto, een lening voor je mobiel. Noteer ook de hoogte van alle rentepercentages. Start als eerst met het aflossen van de lening met het hoogste rentepercentage. Deze schuld heeft jouw prioriteit. Hoe sneller je af bent van je schulden, hoe gunstiger jouw financiële plaatje wordt.

5. Houd een kasboekje bij

Wil je in één oogopslag zien hoe je er financieel voor staat? Maak dan een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Je kunt werken met een ouderwets kasboekje, maar digitaal kan natuurlijk ook. Wanneer je het overzicht maakt, zie je waar je op zou kunnen besparen. Misschien geef je wel (ongemerkt) veel geld uit aan ‘eten bestellen’ of aan je boodschappen. Vaak denken we het wel te weten waar we ons geld aan uitgeven, maar je zult versteld staan hoeveel we niet weten.

6. Verdiep je in geld en mindset

Wanneer je financiële vrijheid wil, is het belangrijk om je te verdiepen in hoe geld voor je kan werken en hoe jij je money mindset kan ontwikkelen. Als je je laat belemmeren door je gedachtes over geld, dan zou je dit kunnen bestempelen als een negatieve money mindset. Mensen met een positieve money mindset zien geld over het algemeen niet als een belemmering, maar als een middel om hun dromen waar te kunnen maken. Hoe meer verstand je hiervan hebt, hoe beter en makkelijker jij beslissingen kunt nemen.

Lees meer5 Tips voor een positieve money mindset

7. Wees geduldig

Investeren in jezelf, in je bedrijf en in je financiële situatie vergt tijd. Focus je op je doelen en je zult merken dat je met de juiste positieve instelling veel kan bewerkstelligen. Wanneer financiële vrijheid en onafhankelijkheid een droom van je is, weet dan dat je dit kunt bereiken. Je moet er wel wat voor doen. Je moet de juiste stappen ondernemen en vertrouwen hebben in het proces.

Ben jij klaar om aan het werk te gaan voor jouw financiële vrijheid?

 

Volg ons op de socials voor meer motivatie en inspiratie. Je vindt ons op:

– Instagram: @nowherdays
– Facebook: Dutch Girlboss Academy
– LinkedIn: Nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen