Help! Ik moet aangifte inkomstenbelasting doen
Help! Ik moet aangifte inkomstenbelasting doen
05 maart 2020 
2 min. leestijd

Help! Ik moet aangifte inkomstenbelasting doen

Ineens lag daar vorige week die gevreesde, blauwe envelop in de bus. “U krijgt deze brief omdat u aangifte inkomstenbelasting over 2019 moet doen”, stond er vrolijk medegedeeld. Bij veel ondernemers gaan dan alle alarmbellen af. Maar geen paniek!  Wij hebben een aantal belangrijke tips en regelingen voor je op een rijtje gezet, waarmee ook jij dit jaar zonder kleerscheuren de aangifte overleeft.

1. Houd de deadlines in de gaten

Vanaf zondag 1 maart 2020 is het mogelijk om je aangifte inkomstenbelasting over 2019 te doen. Doe je dit vóór 1 april, dan krijg je binnen drie maanden bericht over de uitkomst. Zorg er in ieder geval voor dat je aangifte uiterlijk 1 mei is verzonden, óf dat je voor die tijd om uitstel (tot max. 1 september) hebt gevraagd bij de Belastingdienst. Doe je dit niet, dan riskeer je een flinke boete.

2. Bepaal welke aftrekposten voor jou als ondernemer gelden

Wil je minder belasting betalen (wie wil dat nou niet?) bekijk dan of je gebruik kunt maken van bepaalde aftrekposten. De belangrijkste aftrekposten voor ondernemers zijn:

Zakelijke kosten
Een groot deel van de kosten die je voor je bedrijf maakt zijn aftrekbaar, bijvoorbeeld je telefoonkosten of je kosten voor een zakelijk telefoonabonnement. Maar let op! Privé telefoonkosten zijn niet aftrekbaar, ook niet als je die maakt via je zakelijke abonnement.

Heb je een aankoop gedaan van meer dan 450 euro? Dan moet je de kosten gespreid aftrekken over het aantal afschrijvingsjaren. Kijk hier voor een overzicht van mogelijk aftrekbare zakelijke kosten.

Zelfstandigenaftrek
Je hebt recht op de zelfstandigenaftrek als je ondernemer bent voor de belastingdienst en voldoet aan het urencriterium. Die laatste ligt vast op 1.225 uur of meer per kalenderjaar. Je moet ook kunnen aantonen dat je meer tijd besteedt aan je bedrijf, dan aan ander werk. Meer over de zelfstandigenaftrek lees je hier.

Startersaftrek
Als je nog niet zo lang ondernemer bent, heb je recht op de startersaftrek. Hiervoor moet je sowieso ook voldoen aan de volgende vereisten:
– Je komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek;
– Je hebt de zelfstandigenaftrek in de afgelopen 5 jaar maximaal 2 keer gebruikt;
– Je bent de afgelopen 5 jaar niet elk jaar ondernemer geweest voor de Belastingdienst.
Meer over de startersaftrek lees je hier.

Privé-auto of auto van de zaak
Als je privé een auto bezit of er een huurt, mag je voor elke zakelijke kilometer die je ermee rijdt 19 cent aftrekken. Staat je auto op de zaak, dan mag je alle autokosten aftrekken van de winst, zoals de kosten voor benzine, verzekering, parkeren, reparatie, etc. Maak je ook privé ritten met diezelfde auto, dan moet je die wel verrekenen. Meer over autokosten als ondernemer in combinatie met de inkomstenbelasting vind je hier.

3. Bepaal voor welke aftrekposten je privé in aanmerking komt

Op deze speciale pagina van de Belastingdienst vind je welke aftrekposten en kortingen er nog meer gelden naast die voor ondernemers.

4. Kom je er niet uit? Vraag om hulp!

Geloof ons, niet elke ondernemer heeft het in zich om helemaal zelfstandig de aangifte inkomstenbelasting te doen. En dat is ook helemaal niet erg! Sterker nog, iets uitbesteden waar je niet zo goed in bent, levert jou meer tijd op om je met werkzaamheden bezig te houden waar je wel goed in bent! Daarnaast kun je met externe hulp nog wel eens tegen een onverwachte meevaller aanlopen die je zelf waarschijnlijk over het hoofd had gezien. Een belastingspecialist is niet voor niets een specialist.

Waar vind je nu zo iemand? Wat dacht je van onze Dutch Girlboss Facebook Community? Hier vind je binnen no-time een Girlboss aan wie je de aangifte inkomstenbelasting kunt uitbesteden. Veel van onze leden kunnen ook alleen met je meekijken of je alles goed invult en je hierbij sturen. Zo hoeft hulp inschakelen niet eens de hoofdprijs te kosten. Kijk ook eens naar de mogelijkheden voor een barterdeal. Together we can do this!

Gratis Facebook Community t.w.v. 47 euro per maand

Ben jij al member van de gratis Dutch Girlboss Community? Hier vind je meer dan 4.500 ambitieuze vrouwelijke ondernemers die elkaar dagelijks naar grotere hoogtes stuwen. Registreer je hier en ontvang gratis toegang tot maandelijkse Masterclasses en Challenges t.w.v. 47 euro!

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen