Mijn 4 grootste levenslessen als ondernemer
Mijn 4 grootste levenslessen als ondernemer 
13 maart 2022 
4 min. leestijd

Mijn 4 grootste levenslessen als ondernemer

Elke ondernemer wordt blij van groei. Dit kan zijn groei op persoonlijke vlak, maar ook groei in omzet of klanten en grootte van het team in je bedrijf. Hoe hard jij groeit bepaal je zelf. Dit is ook meteen een gevoelig punt, omdat veel ondernemers het confronterend vinden om bewust te groeien. Groei brengt namelijk verantwoordelijkheden met zich mee.

Ondernemers staan vaak de groei van hun eigen bedrijf in de weg. Ik heb dit zelf ook zo ervaren bij iedere groeispurt die plaatsvond. Het is belangrijk om je te realiseren dat niemand anders dan jijzelf verantwoordelijk is voor het resultaat. Jij staat aan het roer van je bedrijf. In deze blog neem ik je mee in mijn 4 grootste levenslessen als ondernemer.

Verschillende fasen van je bedrijf 

Je bent enorm betrokken bij je bedrijf, zeker de eerste paar jaren. Startende ondernemers zien hun bedrijf dan ook als hun kindje. Het gevolg hiervan is dat je niet kritisch kunt kijken en beslissen naar wat jouw bedrijf eigenlijk nodig heeft. In de groeifase heeft je bedrijf bijvoorbeeld meer management nodig dan in de opstartfase. In de opstartfase speelt creativiteit een grote rol en kan je pionieren. In de groeifase moet je juist processen inrichten, aan een team en je bedrijfsstructuur bouwen. Voor elke fase zijn totaal andere vaardigheden nodig.

Succes is an ongoing process

Mijn 4 levenslessen in het ondernemen 

De verschillende vaardigheden per fase zijn lang niet door één persoon in te vullen. Dat is onmogelijk. Ondernemers denken vaak dat alleen zij hun bedrijf het beste kunnen bieden. Deze visie belemmert de groei. Zelf heb ik twee keer de start- en groeifase doorlopen en met mijn eerste bedrijf heb ik ook de exit-fase doorlopen. Ik ben mezelf dus meerdere malen tegengekomen als ondernemer. Ik zie het laten groeien van mijn bedrijf dan ook als één grote persoonlijke ontwikkelingsreis. Ik ben op mijn 25e begonnen met ondernemen en ondertussen ben ik al ruim 10 jaar verder. In deze periode heb ik heel wat geleerd en daarom deel ik graag mijn 4 levenslessen met je.

 Les 1. Geef nooit op 

Dit is een hele belangrijke levensles geweest. Je kunt als ondernemer altijd twijfelen over jezelf of over je business, maar diep van binnen heb je altijd een verlangen dat als een vuurtje blijft branden. Luister daarnaar en vertrouw op je intuïtie. Sta voor je missie. Iedere ondernemer ervaart ups en downs, het hoort er nu eenmaal bij. Te veel ondernemers halen de eerste 5 jaar niet omdat ze opgeven en niet doorzetten. Ja, soms is het zwaar om je eigen bedrijf te runnen en besluiten nemen doe jij als owner zelf. Stop met twijfelen over je ondernemerschap en commit je aan jouw lange termijn-missie.

Toen ik met Nowherdays startte wist ik wat ik te doen had. Ik was ervan overtuigd dat dit een succes ging worden. Wanneer het even tegenzit, herinner ik mezelf hieraan en weet ik weer waarom ik het doe. Ondernemen is net topsport, je kunt niet verwachten dat een topsporter binnen een maand klaargestoomd is om die gouden plak op de Olympische Spelen binnen te slepen. Daar gaan jaren van training aan vooraf. Ondernemen is net zo, je moet je dagelijks bezighouden met ondernemen (en alle facetten eromheen) om te kunnen groeien.

Les 2. Wees eerlijk naar jezelf 

Een andere belangrijke les die ik heb geleerd is om eerlijk te zijn naar jezelf. Je bent in het ene beter dan in het andere. Je kan niet overal uitmuntend in zijn. Kijk realistisch en kritisch naar jezelf en weet wat je kwaliteiten zijn. Kijk van een afstandje naar wat je bedrijf nodig heeft. Er zijn zaken die je zelf beter kan en zaken die je het beste aan iemand anders kunt overlaten (denk bijvoorbeeld aan een Virtual Assistant). Dat is helemaal oké. Dat je ondernemer bent betekent niet dat je alles zelf moet kunnen. Het is juist mooi wanneer jij je verantwoordelijkheid neemt als je weet waar je minder goed in bent, zodat je hiervoor ook andere mensen om hulp kunt vragen.

Les 3. Je bent baas over je eigen leven 

Een derde les die ik de afgelopen jaren heb geleerd is dat je baas bent over je eigen leven.

Sluit jezelf niet op in je eigen bedrijf en laat meningen van anderen varen. Je mag egoïstisch zijn als het gaat over de strategie en jouw bedrijf. Natuurlijk kun je open staan voor de mening van anderen en dit meenemen in je besluiten, maar jij maakt uiteindelijk het besluit.

Helaas zie ik zoveel vrouwelijke ondernemers die zich laten afleiden door hun omgeving, door ouders, maar ook door hun partner, waardoor ze niet voor de volle 100% voor zichzelf durven te kiezen. Dat je baas over je eigen leven bent betekent natuurlijk niet dat je iedereen in je omgeving verstoot. Het betekent dat jij de regie in eigen handen neemt en gaat staan voor jouw bedrijf en jouw missie.

 Les 4. Vraag hulp

De vierde en laatste les die ik met je wil delen is: Vraag om hulp. Laat professionals je helpen en met je meekijken. Voor mij was dit echt een mega lange persoonlijke les. Te lang heb ik alles alleen willen doen. Ik had namelijk de overtuiging ‘Ik wil ondernemen, dus ik moet het ook allemaal zelf weten’. Deze overtuiging heeft ervoor gezorgd dat ik mijn eerste jaren niet zo snel ben gegroeid als dat mogelijk zou zijn. Ik zat de groei van mijn bedrijf eigenlijk in de weg. Ik was eigenwijs en wilde alles zelf uitvogelen. Nu win ik met regelmaat advies in over mijn bedrijf, want net als iedere ondernemer heb ook ik blinde vlekken die ervoor zorgen dat ik niet objectief naar mijn bedrijf kan kijken. Wees dus niet bang om hulp in te schakelen.

Samen aan de slag

Ik hoop dat je iets hebt gehad aan deze levenslessen. Herken jij je in een van deze lessen? Misschien resoneert de ene les meer dan de andere. Dat is helemaal oké. Kijk eens kritisch naar jezelf. Hoe doe jij deze dingen en waar kun jij lering uit trekken. Hierover nadenken is belangrijk voor de groei van je bedrijf. Als je je bedrijf wilt laten groeien dan moet je hier serieus mee aan de slag! Vind je dit lastig en wil je even vrijblijvend brainstormen over je business? Plan dan hier een gratis Groeigesprek in met Tara. Zij denkt met je mee hoe je jouw bedrijf succesvol kan laten groeien. We helpen je hier graag bij.

Hou deze blog volgende week in de gaten, want dan geef ik je een aantal tips hoe jij je angsten en belemmeringen, die jouw groei in de weg zitten, elimineert. Je kunt daarna vol zelfvertrouwen bouwen aan jouw droomleven en het bedrijf dat je zo graag neer wil zetten.

Tot volgende week! 

Paulien 
 

Happy Founder Nowherdays    

 ”Together we will make a difference”

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays 
 

Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays 

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen