Zo overkom je als startende ondernemer obstakels en angsten 
Zo overkom je als startende ondernemer obstakels en angsten
06 december 2021 
4 min. leestijd

Zo overkom je als startende ondernemer obstakels en angsten

Elke ervaren ondernemer zal het heel goed herkennen: de angst om daadwerkelijk de keuze te maken ervoor te gaan en een eigen bedrijf te starten. Het najagen van jouw ondernemersdroom gaat gepaard met successen, angsten en obstakels.  

Dat het ondernemerschap een belangrijke keuze in je leven is, staat vast. Je laat je ‘oude leven’ achter je en begint aan iets heel nieuws wat je nog nooit hebt gedaan. Maar ik kan je vertellen dat het zó de moeite waard is! 

Momenteel leef ik mijn droomleven samen met mijn vriend Bart. Ik run een succesvol bedrijf en ben financieel onafhankelijk. Iets wat ik een aantal jaar geleden nooit had durven dromen, maar wel altijd voor me zag dat ik dit kon waarmaken.  

Ook jij kan dit voor jezelf. Bij Nowherdays zetten we ons in om jou te helpen jouw angsten en obstakels te overwinnen. Ik geloof namelijk dat elke vrouw in Nederland een uniek talent bezit waarmee ze een eigen bedrijf kan starten.  

Daar zijn onze trajecten op gebaseerd, maar we geven je ook graag gratis tips en advies via onze social media kanalen en met deze blog. 

In deze blog gaan we daarom dieper in op angsten en obstakels die jouw mogelijk tegenhouden om je mooiste leven te creëren. Ik zet de 3 meest voorkomende angsten en obstakels voor je op een rij, zodat jij ze herkent en weet wat te doen. 

1. Twijfelen aan jezelf en kennis 

Wat hebben ondernemers met elkaar gemeen? Ze hebben lef en een dosis zelfvertrouwen. Niemand, maar dan ook niemand doet in één keer alles goed. Toen je als kind leerde lopen, ging dat ook met vallen en opstaan toch? Zo is het natuurlijk eigenlijk al je hele leven. Je zult altijd fouten maken en daar weer van leren, zodat je het de volgende keer anders kunt aanpakken. Vertrouw erop dat jij dit kunt, val en sta weer op! 

2. Onzeker om te starten 

Word je onzeker van alle mooie verhalen van jonge ondernemers die op hun 18e zijn gestart en een succesvol bedrijf hebben? Maak je daar niet druk over. Het starten van een bedrijf is niet alleen weggelegd voor ambitieuze jonge meiden. Het enige wat je nodig hebt is een goede dienst of product waarmee je een specifiek probleem oplost. Of je nu 25, 35 of 45 jaar bent, het is altijd een goed moment om voor jezelf te starten.  


Wist je dat modeontwerpster Vera Wang op haar 40ste de modewereld betrad? Daarvoor was ze kunstschaatsster en journalist.  


3. Ondernemen is saai en eenzaam 

Een veelgehoord geluid is dat ondernemen saai en eenzaam is. Ik zal niet ontkennen dat het in het begin soms eenzaam is. Zeker wanneer je nog niet de juiste mensen om je heen hebt verzameld. Gelukkig is er een hele grote groep mensen waar je wel steun en support bij kunt vinden als je je eigen bedrijf begint, namelijk andere ondernemers! Neem een voorbeeld aan onze Nowherdays Community. Meer dan 9.000 ambitieuze vrouwelijke ondernemers sparren hier dagelijks met elkaar over hun ondernemersstruggles. Er ontstaan zelfs hele ‘Mastermind’ groepen die maandelijks of vaker afspreken om over hun uitdagingen in het ondernemen te sparren. 

Hoe ga je om met je angsten en onzekerheid?   

1. Zet alle voordelen van het hebben van een eigen bedrijf op een rij

Er zijn waarschijnlijk wel een miljoen redenen die je tegen kunnen houden om je eigen bedrijf te beginnen. Maar er zijn ook een miljoen redenen om het wel te doen! Waarom zou je die ‘nadelen’ de overhand laten nemen? Om je een beetje te helpen, zet ik een aantal mogelijke voordelen van het starten van een eigen bedrijf op een rij.  

  • Je kunt zelf je dagen en je tijd indelen 
  • Je hoeft geen verantwoording meer af te leggen naar een manager 
  • Je kunt financiële onafhankelijkheid creëren 
  • Je hoeft alleen maar te werken met mensen die je leuk vindt 
  • Je kunt geld verdienen door iets te doen wat je leuk vindt 


2. Zorg ervoor dat je plezier blijft hebben 

Ondernemen wordt vaak vergeleken met topsport. Je werkt met een missie (waar doe je het voor?) en hebt een toekomstvisie. Daardoor werk je continue aan je bedrijf. Je implementeert nieuwe strategieën, werft nieuwe teamleden en moet regelmatig bijsturen. In dit alles is het belangrijk om jezelf niet te verliezen en ook stil te staan bij het feit waarom je bent gaan ondernemen. Neem zo nu en dan even een afstand van je bedrijf door een vakantie in te plannen of regelmatig een middag vrij te nemen om te ontspannen. Dat zorgt namelijk voor focus en rust, waardoor je plezier blijft hebben in jouw ondernemerschap. 

Wij denken met je mee 

Ondernemen is een groot leerproces. Je vindt echt niet in één keer het wiel uit en dat hoeft ook niet. Je kunt je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden, maar je bent er nooit echt klaar voor als je het niet probeert. Dat betekent niet dat je in een keer gelijk enorme risico’s moet nemen. Het betekent ook niet dat je iets gelijk na een keer proberen moet opgeven. 

Zoals ik al eerder zei, de stap naar het ondernemerschap is een belangrijke keuze. Dat het idee soms overwhelming kan zijn, snap ik heel goed. Daarom denken wij graag met je mee. Voor de komende week hebben we extra tijdblokken geopend voor het gratis Groeigesprek. In 30 minuten helpt coach Danielle hoe jij jouw bedrijf succesvol neer kan zetten. Wees er snel bij, want de gratis plekken gaan hard! Plan via deze link jouw gratis Groeigesprek in. 


Tot volgende week! 

Paulien
Happy Founder Nowherdays   

   

”Together we will make a difference”    

 

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte: 

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays 

 

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen