Zo word je een echte sales queen
Zo word je een echte sales queen
27 februari 2022 
4 min. leestijd

Zo word je een echte sales queen

Ben je je bewust hoe je over sales nadenkt? Jouw sales mindset is afhankelijk van eerdere ervaringen die je hebt gehad. Denk je bij het woordje sales aan ‘een voet tussen de deur’? Aan opdringerigheid en een pushende verkoper? Het kan zijn dat je ooit een nare verkoper gesproken hebt. Iemand die koste wat kost jou iets wilde verkopen. ‘Zo brutaal word ik nooit’ moet je toen gedacht hebben. Wat er onbewust gebeurt: deze ervaring blijft je bij. Het geeft je een naar gevoel wanneer je aan sales denkt.

In deze blog neem ik je stap voor stap mee hoe jij op een authentieke manier aan sales doet. Sales is namelijk niet iets naars als je begrijpt hoe het jou én je potentiële klanten kan helpen.

Laten we eerst eens bekijken wat de definitie sales precies omvat. Kort gezegd betekent dit het verkopen van jouw aanbod; jouw producten en/of diensten. Daar zijn natuurlijk ontzettend veel manieren voor. Bij Nowherdays merken we vooral dat er een groot verschil is tussen de traditionele manier van sales en online sales. Waar je met traditionele sales bij elke (potentiële) klant persoonlijk langsging of koud ging bellen, zijn er nu gelukkig zoveel andere verkoopmanieren bij gekomen!

Jouw sales mindset

Voor je een echte sales queen kunt worden, is het belangrijk om jouw sales mindset helder te hebben. Sales is namelijk het belangrijkste onderdeel wanneer jij je bedrijf wilt laten groeien. Onderschat niet de tijd die je hierin zou moeten steken. De meest succesvolle ondernemers besteden ongeveer 50% van hun tijd aan sales. Daarom is het belangrijk dat jij die negatieve associatie kwijtraakt. Sales kan je namelijk zien als een manier om anderen te helpen, met het aanbieden van jouw product of dienst. Het is een manier om jouw waardevolle producten of diensten onder de aandacht te brengen zodat jouw potentiële klant daadwerkelijk geholpen wordt. Sales is dus helemaal niet irritant voor je potentiële klant maar lost daadwerkelijk een probleem op.

Ik heb 5 tips voor je op een rij gezet waar je direct mee aan de slag kunt om jouw sales mindset een positieve draai te geven. Ga aan de slag met de volgende tips.

1: Wat zijn jouw kwaliteiten en die van jouw product of dienst? Schrijf ze voor jezelf op.  
2: Bekijk sales als helpen, niet als jezelf opdringen
3: Werk proactief aan je verkoopvaardigheden (bijv. d.m.v. onze sales queen cursus)
4: Sta open voor feedback en ontwikkeling dit proces
5: Houd het resultaat (de groei van jouw klanten) voor ogen  

Een gezonde sales mindset leidt tot meer sales!

Nu je weet hoe je aan je sales mindset kunt werken en deze kunt verbeteren, gaan we aan de slag met jouw salesvaardigheden.

Jouw salesvaardigheden 

Met salesvaardigheden bedoelen we: vaardigheden die je nodig hebt om succesvol online te verkopen. De verschuiving naar online ondernemen is duidelijk zichtbaar. Vandaag de dag gaat alles online. Hoe vaak ben jij het afgelopen jaar naar het centrum geweest om te shoppen? Van kleding kopen tot aan het boeken van je stedentrip, alle aankopen zijn online met 1 klik te realiseren. Hier ligt voor jou als ondernemer een kans!

Om dit goed onder de knie te krijgen zijn een aantal salesvaardigheden cruciaal. Ik deel 5 vaardigheden waarvan ik van mening ben dat ze een belangrijke rol zouden moeten spelen in jouw salesgesprekken.

1. Altijd blijven luisteren  

In een salesgesprek luister je, het draait niet om jou, maar om je potentiële klant. Bij sales moet je meer luisteren dan praten, vooral bij 1:1 gesprekken. Wanneer jij 80% van de tijd aan het woord bent, wordt het alleen maar een verkooppraatje. Voor een potentiële klant is het heel vervelend wanneer er niet geluisterd wordt. Door te luisteren leer je empathie te tonen en leer je je potentiële klant veel beter kennen.

 2. Dompel je onder in kennis over de markt, het product en je doelgroep 

Wil je goed voorbereid zijn op het gesprek?  Weet dan precies wat je omgeving en je concurrenten doen. Ga ervan uit dat jouw potentiële klant al heeft rondgekeken en weet wat het aanbod in de markt is. Weet wie je doelgroep is, waar ze mee zitten en wat hun droomoplossing is.

3. Zonder zelfvertrouwen geen overtuiging  

Wil je je beste salesgesprekken voeren? Ga deze dan vol zelfvertrouwen in. Sta sterk in je schoenen. Niet elk gesprek zal uitmonden in een ‘ja’. Je zult namelijk ook gaan ervaren dat de eerste paar gesprekken niet helemaal het resultaat geven waar je op had gehoopt. Met een dosis zelfvertrouwen kan je hier makkelijker mee omgaan. Je creëert dit door te gaan doen en er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Benader mensen proactief, houd interviews, stuur dm’s. Wacht niet af want door te doen krijg je meer zelfvertrouwen.

4. Je beschikt over een probleemoplossend vermogen  

Jouw potentiële klant heeft een probleem. Jij hebt de oplossing. Heb inzicht in de belemmerende overtuigingen van jouw potentiële klant. Zorg ervoor dat je deze overtuigingen helder hebt. Zo kom je in een salesgesprek nooit voor verrassingen te staan. Elk verkoopgesprek is een mogelijkheid om jouw potentiële klant te helpen door een oplossing te bieden voor haar probleem.

5. Je bent resultaatgericht 

Het doel van sales is om jouw product/dienst te verkopen daarom is het gehele salestraject van belang. Vanaf het moment dat je beslist een product of dienst te creëren tot aan het verwerven van klanten. In het hele salesproces werk je aan het opbouwen en warm houden van relaties. Dit kunnen je volgers via Instagram zijn, maar ook je huidige klanten moet je niet vergeten.

Het is belangrijk om sales persoonlijk te maken. Ik geloof erin dat iedereen op haar eigen persoonlijke manier sales kan doen. Op een manier dat echt bij jou past en waardoor het geen trucje is maar jouw eigen authentieke manier.

Jouw sales strategie

Om aan de slag te gaan met jouw persoonlijke manier van sales is het belangrijk om een strategie op te stellen. Met een strategie bepaal je hoe jij sales gaat doen en hoe je resultaat gaat behalen. Bepaal je doelen; kijk bijvoorbeeld naar hoeveel klanten je per maand wilt verwerven, hoeveel omzet je wilt draaien en hoe je dit precies gaat doen.

Aan de slag met jouw persoonlijke strategie? 

Ben je geïnspireerd geraakt om met je eigen sales strategie aan de slag te gaan? Plan dan een gratis Groeigesprek in met Tara. Via deze link plan je een gratis gesprek in van 30 minuten (t.w.v. 97 euro). We bespreken hoe jij, met de beste salesstrategie, een succesvol bedrijf neerzet.

Plan dus snel hier jouw gratis gesprek in!

Nu je weet welke salesvaardigheden je nodig hebt, is het een kwestie van oefenen, oefenen, oefenen. Practice makes perfect.

Volgende week vertel ik je hoe je aan de hand van een aantal tools en methoden hoe je een gestructureerd salesgesprek kunt gaan voeren, waardoor je salesgesprekken succesvoller worden.


Paulien 
Happy Founder Nowherdays  


”Together we will make a difference”  


Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays 
Facebook: @nowherdays 
LinkedIn: @nowherdays


Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen