5 stappen om te werken aan je sales mindset
5 stappen om te werken aan je sales mindset
02 juni 2020 
3 min. leestijd

5 stappen om te werken aan je sales mindset

Wat is jouw sales mindset? Oftewel: hoe denk jij over sales? Veel vrouwelijke ondernemers vinden het lastig om te verkopen. Dat komt omdat ze hierbij vaak een verkeerd beeld voor ogen hebben. Bedenk maar eens voor jezelf: hoe zie jij sales? Als iemand lastig vallen, een ‘voet tussen de deur’ steken, opdringerig zijn? Dat kan een reden zijn waardoor jij je laat tegenhouden om met sales aan de slag te gaan.

Sales is de sleutel van succes voor jouw bedrijf

Toch zul je er als ondernemer aan moeten geloven om je met sales bezig te houden. Hoe ga je anders nieuwe klanten vinden en genoeg verdienen om je bedrijf draaiende te houden? Of je nu net een bedrijf start of met je bedrijf wilt groeien; sales is datgene waar jij minimaal 50% van je tijd aan moet besteden. Dat houdt onder andere in: het bedenken van manieren waarop je meer klanten krijgt, het genereren van leads en jawel… verkoopgesprekken houden met potentiële klanten.

Zonde als je die verkoopgesprekken ingaat zonder zelfvertrouwen en het uiteindelijk telkens op niks uitloopt. Dat levert elke keer alleen maar meer frustratie op en zorgt ervoor dat je moreel om te verkopen nog minder wordt. Het is dus belangrijk om eerst te werken aan je sales mindset voordat je gaat verkopen!

Dit is ook het eerste onderwerp dat we bij Nowherdays behandelen in onze online cursussen als het gaat over sales. Hoe kijk jij nu tegen sales aan? Welke stemmetjes houden je tegen om voluit te gaan knallen met je sales? En hoe zou je ertegenaan willen kijken?

Om aan een positieve sales mindset te werken, hebben we voor jou 5 stappen opgesteld waarmee je aan de slag kunt gaan.

Stap 1: Wat zijn jouw kwaliteiten en die van jouw product of dienst?

Verkopen lukt alleen als je ook echt gelooft in wát je verkoopt. Je moet hier 100% achter staan, anders neem je dit onbewust mee in je verkoopgesprekken. Dat merken je potentiële klanten en de kans dat zij iets kopen van iemand die daar zelf niet van overtuigd is, is klein. Overtuig daarom eerst jezelf! Zet eens op papier wat jouw kwaliteiten zijn en die van jouw product of dienst en waarom iemand van jou zou moeten kopen. Kijk hier elke dag even naar en elke keer voordat je in een salesgesprek belandt met iemand. Jouw sales mindset zal met de dag groeien!

Stap 2: Bekijk sales als helpen, niet als jezelf opdringen

Verkopen = helpen. Schrijf dit op een post-it en plak het op een plek waar je het vaak tegenkomt. De tijd van koude telefonische acquisitie en deur-tot-deur sales is voorbij. Als het goed is, heb jij uiteindelijk alleen sales gesprekken met potentiële klanten die een probleem hebben dat door jouw product of dienst wordt opgelost. Je hoeft bij hen helemaal niet je voet tussen de deur te steken. Je luistert naar hun behoeftes en helpt ze om die behoeftes te vervullen. Daar is niks opdringerigs aan! Overtuig jezelf hiervan voor een gezonde sales mindset.

Stap 3: Werk proactief aan je verkoopvaardigheden

Als je het niet probeert, dan weet je het ook niet. Zelfs de beste verkopers hebben onderweg naar succes vaak ‘nee’ te horen gekregen. Dat betekent vaak niet eens dat jouw leads niet op jouw product of dienst zitten te wachten, je hebt ze alleen nog niet goed genoeg overtuigd. Hierbij geldt: oefening baart kunst. Hoe meer salesgesprekken je hebt met potentiële klanten, hoe beter je die klant begint te begrijpen, hoe beter je kunt inspelen op zijn of haar behoefte. Al doende leert men en zo werk je gelijk aan je sales mindset!

Stap 4: Sta open voor feedback en ontwikkeling in het sales proces

Voel je je nog niet zeker genoeg in 1-op-1 salesgesprekken? Oefen dan eens met een vriend/vriendin of familielid. Vraag om feedback. Wat doe ik goed, wat kan beter? Wat moet ik zeggen om jou te overtuigen om mijn product of dienst aan te schaffen? Zie feedback niet als kritiek, maar als verbeterpunten aan de hand waarvan je je kunt ontwikkelen.

Ook wanneer je echte verkoopgesprekken aangaat, kun je om feedback vragen. Stel iemand besluit niet bij jou te kopen; vraag dan eens wat hiervoor de doorslag gaf. Dat is helemaal niet raar, maar juist onderdeel van het ontwikkelen van een positieve sales mindset! De meeste mensen die je spreekt, zullen hiervoor openstaan en jij weet vervolgens beter waar je nog aan moet werken.

Stap 5: Houd het resultaat (succesvolle sales!) voor ogen 

Zonder doelen kom je nergens. Bedenk voordat je salesgesprekken induikt, wat je ermee wilt bereiken. Wat zijn je doelen op korte en lange termijn? Hoeveel gesprekken ga je houden en welk percentage daarvan moet een verkoop opleveren om die doelen te behalen? Onthoud ook: ‘sales is a numbers game’. Hoe meer mensen je spreekt, hoe groter de kans om meer klanten binnen te halen. Door doelen te stellen, heb je iets om naartoe te werken en dat heeft weer een positieve invloed op je sales mindset.

Een gezonde sales mindset leidt tot meer sales!

Nu je weet hoe je aan je sales mindset kunt werken en deze kunt verbeteren, ben jij er helemaal klaar voor om straks te knallen met verkopen! Say ‘YES!’ in de comments onder dit blog als jij er weer helemaal zin in hebt om met sales aan de slag te gaan. Sales is niet eng, sales is leuk! Hoe meer je aan jouw sales mindset gaat werken, hoe leuker je het verkoopproces zult gaan vinden; dat gunnen we je.

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen