Starten met beleggen - Nowherdays
Starten met beleggen
03 november 2020 
3 min. leestijd

Starten met beleggen

Heb jij de laatste paar maanden naar je spaarrente op de bank gekeken? Het zal je niet ontgaan zijn dat de rente die je momenteel krijgt, erg weinig is. Je geld wordt op de bank steeds minder waard. Een interessante optie om een gezonde tweede geldstroom te creëren, is om je geld te beleggen op de beurs. Maar beleggen doe je niet zomaar even. Je hebt een plan nodig en een strategie.

In dit blog leggen we je uit wat beleggen is en waarom jij zou moeten starten met beleggen op de beurs.

Beleggen, wat is dat nou?

Als je aan beleggen denkt, waar denk je dan aan? Een beursvloer, schreeuwende mannen, veel computerschermen en telefoontjes over en weer. Beleggen is een manier om je geld ergens in te investeren. Dit kan op verschillende manieren. In dit blog hebben we het over je geld beleggen in aandelen. Wanneer je aandelen koopt, ontvang je hier rente over. Dit is iets anders dan rendement. Het rendement staat nooit vast en kan dus per jaar verschillen. Vandaar de beroemde zin resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Je kunt op verschillende manieren beleggen: in aandelen, obligaties, sprinters, opties, beleggingsfondsen en nog meer. Waar je in wilt gaan beleggen, is afhankelijk van je beleggingsdoel.

Waarom gaan beleggen?

Er zijn verschillende redenen om te gaan beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan beleggen om je pensioenpot te spekken. Of voor het collegegeld van je kinderen. Maar ook om een grote verbouwing te financieren of een huis te kopen. Wat de reden ook is om te starten met beleggen, het is altijd fijn om een bepaald doel voor ogen te houden.

Lees ook: STAPPENPLAN: STARTEN MET BELEGGEN

Vooroordelen over beleggen

Te risicovol

Beleggen kan risico’s met zich meebrengen. Zo kan het rendement lager zijn dan je had verwacht. Je kunt ook een deel van je inleg verliezen. De risico’s zijn echter afhankelijk van de producten waar jij in belegt. Zo zijn er producten waarbij het risico veel lager is dan bij de ander. Investeer bijvoorbeeld in EFT’s (Exchange Traded Fund), met deze aandelen loop je minder risico.

Alleen mannen beleggen

Eh…laten we het hier helemaal niet mee eens zijn. Vrouwen worden steeds vaker en vaker financieel onafhankelijk. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer rendement behalen dan mannen. Het is een kwestie van je hoofd koel houden en je focus om de lange termijn hebben en niet meteen willen scoren.

Hoge inzet

Veel startende beleggers hebben het idee dat je meteen met een hoog bedrag moet instappen. Niets is minder waar. Je kunt namelijk al met 29 euro en 15 minuten per maand starten.

Simpel en vooral veilig beleggen

Nu denk je misschien ‘Oei, dat klinkt allemaal best eng’. Maar beleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Beleggingsexpert Bart deelt zijn tips hoe jij simpel en veilig kunt starten met beleggen. Je wilt namelijk je geld voor je laten werken, zodat jij je financiële doel bereikt! Met zijn stappenplan weet jij straks wat een broker is en wat het verschilt tussen EFT’s en aandelen.

Het stappenplan in het kort

Stap 1. Selecteer een broker. Dit doe je op basis van 3 punten:

  1. Tarieven
  2. Betrouwbaarheid
  3. Gebruiksgemak

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je broker en al je rendement (geld dat je straks gaat verdienen) zien verdwijnen in de zak van de broker. Het is daarom belangrijk dat je de verschillende brokers goed gaat vergelijken.

Stap 2. Weet wat er allemaal te koop is.

Er zijn heel veel verschillende producten te koop op de beurs. Één van de bekendste is natuurlijk het aandeel maar er zijn ook ETF’s, obligaties, turbo’s en sprinters. Niet alle producten zijn voor elke doel.

Stap 3. Hoe en wanneer koop je het beste je aandelen?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wat het beste moment en de beste manier is om aandelen/EFT’s te kopen. Iedereen wilt op het juiste moment kopen.

Stap 4. Welke aandelen moet ik kopen?

Bart adviseert een gespreid aandelenportfolio. Juist om het risico te beperken. Heel simpel gezegd; je kunt nooit exact voorspellen wat er met een bedrijf gaat gebeuren in de toekomst. Kies daarom altijd voor een spreiding van je aandelen bij meerdere bedrijven.

Wil jij ook zelfstandig en vol zelfvertrouwen aan de slag, maar wil je even alles goed en overzichtelijk hebben voordat je start? Doe dan mee aan het gratis webinar ‘Simpel & Veilig Starten met Beleggen’. Hieronder lees je er meer over!

GRATIS WEBINAR ‘Simpel & Veilig Starten met Beleggen’

Starten met beleggen

Deze week, van 22 t/m 28 maart, geven Nowherdays-founder Paulien en Bart het volledig gratis webinar Simpel en Veilig starten met Beleggen. In 4 simpele stappen leggen ze je uit, hoe jij op een veilige manier kunt gaan beleggen. Je krijgt tips en tricks over de eerste stappen in je beleggingsavontuur, hoe je de juiste aandelen kiest, hoe je de juiste broker kiest en hoe je het maximale uit je belegging kunt halen.

Meld je hier aan voor een plekje! 

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen