Beleggen voor beginners: zo start je - Nowherdays
Beleggen voor beginners: zo start je
22 maart 2021 
3 min. leestijd

Beleggen voor beginners: zo start je

Beleggen is booming! Corona zorgt er al een jaar voor dat we weinig tot geen geld uitgeven aan uitjes, denk aan etentjes, bioscoop en theater en dure vakanties. Dus moet het geld ergens anders aan besteed worden. Velen kiezen ervoor het geld in hun huis te stoppen (kom maar op met die verbouwing!) en anderen stoppen dit geld in beleggingsfondsen.

In 2020 werd er voor 3,8 miljard euro (!) belegd in Nederlandse beleggingsfondsen. Dat is volgens de Nederlandse Bank het hoogste bedrag in de afgelopen 10 jaar.

Wat is beleggen?

Als je aan beleggen denkt, waar denk je dan aan? Een beursvloer, schreeuwende mannen, veel computerschermen en telefoontjes over en weer? Beleggen is een manier om je geld ergens in te investeren. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld in vastgoed of crypto’s. In dit blog hebben we het over je geld beleggen in aandelen op de beurs.

Wanneer je aandelen koopt, ontvang je hier rente over. Dit is iets anders dan rendement. Het rendement staat nooit vast en kan dus per jaar verschillen. Vandaar de beroemde zin ‘resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst’. Je kunt op verschillende manieren beleggen: in aandelen, obligaties, sprinters, opties, beleggingsfondsen en nog meer. Waar je in wilt gaan beleggen, is afhankelijk van je beleggingsdoel.

Beginnen met beleggen ís eng. We beslissen op basis van emotie. Daarbij is het heel normaal dat je angst voelt wanneer je begint met iets wat je nog nooit eerder gedaan hebt.

Waarom gaan beleggen?

Er zijn verschillende redenen om te gaan beleggen. Zo kan je bijvoorbeeld gaan beleggen omdat…

  • sparen via je bank niet aantrekkelijk is
  • je je pensioenpot wilt spekken
  • je het collegegeld van je kinderen bij elkaar wil krijgen
  • je een grote verbouwing wilt financieren
  • je een huis wilt kopen.

Wat de reden ook is om te starten met beleggen, het is altijd handig om een bepaald doel voor ogen te houden.

Sparen kost inmiddels geld omdat de extreem lage spaarrente de inflatie niet meer kan compenseren. Wat wel werkt?

Op een simpele & veilige manier starten met beleggen voor je pensioen.

We geven je een voorbeeld. Met een inleg van 125 euro per maand kan je in 30 jaar +/- 142.638 euro aan pensioen opbouwen. Gemiddeld levert beleggen je namelijk 5-7% rendement per jaar op en door je geld voor een langere tijd te laten staan, ontvang je rente op je rente.

LEES MEER: Stappenplan: Starten met beleggen 

Vooroordelen over beleggen

Helaas zijn er veel vooroordelen over beleggen en worden er vaak dingen door elkaar gehaald. Er is namelijk een verschil tussen een belegger en een speculant. Een speculant loopt namelijk veel meer risico en een belegger laat haar vermogen veilig groeien.

Te risicovol 

Beleggen kan risico’s met zich meebrengen. Zo kan het rendement lager zijn dan je had verwacht. Je kunt ook een deel van je inleg verliezen. De risico’s zijn echter afhankelijk van de producten waar jij in belegt. Zo zijn er producten waarbij het risico veel lager is dan bij de ander. Investeer bijvoorbeeld in ETF’s (Exchange Traded Fund), met deze aandelen loop je minder risico.

Alleen mannen beleggen

Eh…laten we het hier helemaal niet mee eens zijn. Vrouwen worden steeds vaker en vaker financieel onafhankelijk. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen meer rendement behalen dan mannen. Het is een kwestie van je hoofd koel houden en je focus op de lange termijn hebben en niet meteen willen scoren.

Hoge inzet

Veel startende beleggers hebben het idee dat je meteen met een hoog bedrag moet instappen. Niets is minder waar. Je kunt namelijk al met 29 euro en 15 minuten per maand starten.

Simpel en vooral veilig beleggen

Nu denk je misschien ‘Oei, dat klinkt allemaal best eng’. Maar beleggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Beleggingsexpert Bart deelt zijn tips hoe jij simpel en veilig kunt starten met beleggen. Je wilt namelijk je geld voor je laten werken, zodat jij je financiële doel bereikt! Met zijn stappenplan weet jij straks wat een broker is en wat het verschil is tussen ETF’s en aandelen.

Het stappenplan in het kort

Stap 1. Selecteer een broker. Dit doe je op basis van 3 punten:

  • Tarieven
  • Betrouwbaarheid
  • Gebruiksgemak

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je broker en al je rendement (geld dat je straks gaat verdienen) zien verdwijnen in de zak van de broker. Het is daarom belangrijk dat je de verschillende brokers goed gaat vergelijken.

Stap 2. Weet wat er allemaal te koop is.

Er zijn heel veel verschillende producten te koop op de beurs. Eén van de bekendste is natuurlijk het aandeel maar er zijn ook ETF’s, obligaties, turbo’s en sprinters. Niet alle producten zijn voor elke doel.

Stap 3. Hoe en wanneer koop je het beste je aandelen?

Er zijn verschillende manieren om te bepalen wat het beste moment en de beste manier is om aandelen/ETF’s te kopen. Iedereen wilt op het juiste moment kopen.

Stap 4. Welke aandelen moet ik kopen?

Bart adviseert een gespreid aandelenportfolio. Juist om het risico te beperken. Heel simpel gezegd; je kunt nooit exact voorspellen wat er met een bedrijf gaat gebeuren in de toekomst. Kies daarom altijd voor een spreiding van je aandelen bij meerdere bedrijven.

Tot volgende week!

”Together we will make a difference”

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

* Deze blog is geschreven tijdens Covid-19

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen