Starten met ondernemen: 4 tips om je angsten te overwinnen
Starten met ondernemen: 4 tips om je angsten te overwinnen
28 april 2020 
6 min. leestijd

Starten met ondernemen: 4 tips om je angsten te overwinnen

Elke gevestigde ondernemer zal het heel goed herkennen: die angst om daadwerkelijk de keuze te maken ervoor te gaan en een eigen bedrijf te starten. Daarbij komen natuurlijk een hoop onzekerheden om de hoek kijken. En dat is helemaal niet raar!

Wij kunnen je vertellen dat iedere ondernemer daar in het begin last van heeft. Het is dan ook een belangrijke keuze. Je laat je ‘oude leven’ achter je en begint aan iets heel nieuws wat je nog nooit hebt gedaan. Maar we kunnen je ook vertellen dat het zó de moeite waard is! Neem nu onze founder, Paulien. Zij leeft momenteel haar droomleven samen met haar vriend in Thailand, runt een succesvol bedrijf en is financieel onafhankelijk. Iets wat ze een aantal jaar geleden ook nooit had durven dromen.

En dat kan jij ook! Je moet er alleen wel in geloven dat je het kan. Bij Nowherdays is ons er alles aan gelegen om jou te helpen jouw angsten te overwinnen. Omdat wij geloven dat elke vrouw in Nederland een uniek talent bezit waarmee ze een eigen bedrijf kan starten. Daar is onze hele Academy op gebaseerd, maar we geven je ook graag gratis advies via onze social media kanalen en met dit blog.

Voordat we aankomen bij de 4 tips die jou helpen om je angsten om te starten met ondernemen te overwinnen, kijken we eerst naar de oorzaken achter die angst.

Wat houdt je tegen?

Je bent al een tijd aan het nadenken om te starten met ondernemen, maar het is er nog steeds niet van gekomen. Telkens is er weer dat stemmetje in je hoofd dat zegt:

 • Ben ik wel goed genoeg?
 • Zijn er niet genoeg andere ondernemers die beter zijn dan ik in wat ik wil doen?
 • Wat nu als het niet lukt en ik al m’n geld verlies?
 • Zou ik de zekerheid van mijn vaste baan nu wel opgeven?
 • Wat zal mijn omgeving ervan vinden als ik de stap maak?
 • Ben ik het wel waard om geld te vragen voor mijn producten/diensten?
 • Hoe moet ik überhaupt aan het geld komen om te starten met mijn bedrijf?
 • Waar moet ik eigenlijk beginnen?

En noem zo maar op. Er zijn waarschijnlijk wel een miljoen mogelijke redenen die je tegen kunnen houden om jouw eigen bedrijf te starten. En die zullen er altijd zijn. Maar je bent er niet voor niets over aan het nadenken toch? Er is iets in je dat ernaar hunkert om je leven zo in te richten dat jij het voor het zeggen hebt en niet je baas. Jij wilt die vrijheid in je leven en tegelijkertijd een stabiele basis om op terug te vallen in tijden van crisis, zoals nu.

En dat kan, je moet alleen van dat belemmerende stemmetje in je hoofd af. Om je daarmee te helpen hebben we 4 tips voor je verzameld uit eigen ervaring.

Tip 1: Zet alle voordelen van een eigen bedrijf op een rijtje

We zeiden het al: er zijn waarschijnlijk wel een miljoen redenen die je tegen kunnen houden om je eigen bedrijf te beginnen. Maar er zijn waarschijnlijk ook wel een miljoen redenen om het wel te doen! Waarom dan die ‘tegens’ de overhand laten nemen?

Om je een beetje te helpen, zetten we een aantal mogelijke voordelen van het starten van een eigen bedrijf op een rijtje.

 • Je kunt zelf je dagen en je tijd indelen
 • Je hoeft geen verantwoording meer af te leggen naar een baas
 • Je hebt niet meer die sleur van een kantoorbaan
 • Je kunt meer vrije tijd voor jezelf creëren
 • Je kunt locatie-onafhankelijk werken en reizen tijdens je werk (als je business online is)
 • Je kunt meer tijd aan je kinderen besteden
 • Je kunt financiële onafhankelijkheid creëren
 • Je hebt geen last meer van die ene irritante collega
 • Je hoeft alleen maar te werken met mensen die je leuk vindt
 • Je kunt geld verdienen door iets te doen wat je leuk vindt

We kunnen nog wel even doorgaan, maar je snapt vast het idee. Zet dus eens voor jezelf op papier: wat brengt het starten van een eigen bedrijf jou allemaal? Zonder stil te staan bij mogelijke belemmeringen: wat is jouw ultieme droom? Wat zou jij allemaal willen bereiken? Je zou bijvoorbeeld ook een vision board kunnen maken waar je elke dag naar kan kijken.

Hoe vaker jij geconfronteerd wordt met alle voordelen die er voor jou zijn om te starten met een eigen bedrijf, hoe meer je er ook echt in gaat geloven. Dan verdwijnt dat stemmetje in je achterhoofd vanzelf naar de achtergrond.

Tip 2: Maak een uitgewerkt plan

Plannen in ons hoofd maken we allemaal wel, maar je kunt nergens zo zeker van zijn dan als je het ook echt voor je kunt zien op papier. Als jij je eigen bedrijf wilt beginnen, maar je kunt het niet concreet voor je zien, dan is de kans veel minder groot dat je het uiteindelijk ook echt gaat doen. Plus: met een plan kun je veel onzekerheden wegnemen door ze ‘dicht te timmeren’.

Een goed ‘ondernemersplan’ bestaat uit:

 • Missie en doelstellingen:
  Wat is je doel en wat wil je bereiken? Inspireert dit doel in goede én slechte tijden?
 • Het bedrijf en de branche:
  Geef een achtergrondschets
 • Goederen of diensten:
  Wat is je aanbod? Hoe voorziet dat in de behoeften van de consument?
 • Markt en concurrentie:
  Wat is je doelgroep en wie zijn je concurrenten?
 • Marketingstrategie:
  Hoe ga je klanten werven? Wat is de te verwachten omzet?
 • Ontwerp- en ontwikkelingsplannen:
  Wat moet er nog gebeuren voordat je aanbod staat?
 • Planningsoverzicht:
  Maak een tijdslijn met mijlpalen
 • Kritische risico’s en obstakels:
  Welke factoren kunnen een negatieve impact hebben?
 • Financiële voorspellingen en vereisten:
  Wat is het budget voor de opstart, en wat zijn de te verwachten inkomsten voor 3 jaar?

Bron: Maanen, J. van (2010). Business: een inleiding tot de bedrijfskunde (4e druk). Amsterdam, Nederland: Pearson Benelux bv. 

Tip 3: Denk niet in falen, maar in leren

Niemand, maar dan ook niemand doet in één keer alles goed. Toen je als kind leerde lopen, ging dat ook met vallen en opstaan toch? Zo is het natuurlijk eigenlijk al je hele leven. Je zult altijd fouten maken en daar weer van leren, zodat je het de volgende keer anders kunt aanpakken.

Dat is precies hetzelfde met ondernemen. Het is een groot leerproces. Je vindt echt niet in één keer het wiel uit. Je kunt je natuurlijk zo goed mogelijk voorbereiden, maar je bent er nooit echt klaar voor als je het niet probeert. Dat betekent niet dat je in een keer gelijk enorme risico’s moet nemen. Het betekent ook niet dat je iets gelijk na een keer proberen moet opgeven.

We zullen eerlijk tegen je zijn: je gaat beren op de weg tegenkomen. Maar liefst 60% van de zzp’ers stopt ermee binnen de eerste 5 jaar. Je moet dus echt wel een beetje doorzettingsvermogen hebben. Maar wij geloven erin dat als je iets doet waar je echt in gelooft, dan bestaat er geen falen.

Sowieso vanaf het moment dat je dit blog hebt gelezen, bestaat er geen falen meer. Ook al lukt het je niet, dan heb je nog steeds niet gefaald, maar wel een hoop geleerd. Bijvoorbeeld of het ondernemerschap iets voor jou is. Wat heb je te verliezen?

Tip 4: Je hoeft het niet alleen te doen

“Weet je het zeker? Zou je dat nou wel doen? Zou je wel je (vaste) baan opgeven?” Je bent zeker niet de enige wannabe girlboss die dit in haar omgeving heeft gehoord. Misschien gaan deze geluiden zelfs wel op vanuit je eigen familie of gezin. Veel ondernemers to be hebben hier mee te maken en denken daarom vaak dat als ze toch een eigen bedrijf starten, dat ze er dan alleen voor staan. Dat is vaak een reden om het toch maar niet te doen.

Zonde! Je staat er namelijk niet alleen voor. Ten eerste zeggen andere mensen vaak zulk soort dingen vanuit hun eigen angst. Zelfs zouden ze het namelijk nooit durven. Dat betekent niet dat ze je gelijk laten vallen als je besluit om wel te gaan ondernemen.

Gelukkig is er een hele grote groep mensen waar je wel steun en support bij kunt vinden als je je eigen bedrijf begint, namelijk andere ondernemers! Neem een voorbeeld aan onze Nowherdays Community. Meer dan 5.000 ambitieuze vrouwelijke ondernemers sparren hier dagelijks met elkaar over hun ondernemersstruggles. Er ontstaan zelfs hele ‘Mastermind’ groepen die op zichzelf maandelijks of vaker afspreken om over hun uitdagingen in het ondernemen te sparren.

Daarnaast hoef je ook zeker niet helemaal alleen het wiel uit te vinden. Er ligt superveel kennis voor het oprapen dichterbij dan je denkt. Neem bijvoorbeeld onze Nowherdays Academy, opgericht door Paulien. Zij is inmiddels alweer 8 jaar ondernemer en 2 succesvolle bedrijven verder. De afgelopen jaren heeft zij honderden vrouwen mogen helpen om hun droom waar te maken; een bedrijf te starten en te laten groeien. Om een succesvol bedrijf te creëren waar je gelukkig van wordt.

Vooral dat laatste is iets wat we bij Nowherdays allemaal heel belangrijk vinden. Het is onze missie om ambitieuze vrouwen te helpen om financieel vrij te zijn middels het starten en het laten groeien van een eigen bedrijf. Met persoonlijk advies & begeleiding helpen we je stap voor stap verder zodat jij echt resultaten gaat behalen.

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen