5 Manieren om gefocust te werken - Nowherdays
5 Manieren om gefocust te werken
13 oktober 2020 
3 min. leestijd

5 Manieren om gefocust te werken

Sta jij ook altijd maar ‘aan’?  Altijd aan honderd taken tegelijk werken en dan nog al die nieuwe ideeën die op komen poppen. Herkenbaar? Wat dacht je van je telefoon waar constant appjes, mailtjes en andere meldingen op binnenkomen?

We zijn, nog meer dan voorheen, continu bezig. Er is zoveel afleiding om ons heen, dat we soms vergeten hoe we ons goed kunnen focussen op een taak. Een voordeel van goed kunnen focussen, is dat je productiever wordt. Je gaat namelijk gericht en doelmatig te werk en je bespaart enorm ‘verloren’ uren.

In dit blog delen we 5 manieren waarop jij meer focus krijgt in je werk en daardoor productiever gaat werken.

1. Pas op voor afleiding

Je staart naar je scherm, je vingers staan op je toetsenbord in de startblokken om je nieuwste e-book te schrijven. Je staat op en haalt een kop thee en neemt weer plaats achter je laptop. Een kwartier gaat voorbij. Je zit in een onwijs goede flow. Dan piept je telefoon, een appje van een  vriendin, of je een lunch wilt inplannen. Hop! Weg focus, hallo afleiding. Wanneer je wordt afgeleid duurt het even voordat je weer in je flow terecht komt. Je hersenen moeten namelijk weer schakelen. Om je taak zo goed en productief mogelijk af te maken, is het van belang dat jij je focus behoudt door zo min mogelijk afleiding te hebben. Zorg er dus voor dat je je telefoon, als je daar snel door bent afgeleid, in een andere kamer legt of op vliegtuigmodus zet.

2. Pak 1 taak per keer aan

Pak jij ook vaak verschillende taken tegelijk aan? Bestaat jouw werk uit verschillende onderdelen zoals coaching, schrijven van blogs, social media onderhouden en nieuwsbrieven schrijven? Zorg dan dat je je per keer op 1 taak focust. Werk 1 dagdeel aan het schrijven van teksten voor je social media. Werk een ander dagdeel aan je coachingsonderdeel. Deel zo taken op in tijdsblokken en dagdelen. Je zult merken dat je meters maakt en productiever wordt.

3. Pak eerst de grootste, meest vervelendste klus aan

We hebben allemaal wel die ene vervelende klus, die we altijd maar blijven uitstellen. Smoesjes zoals ‘de deadline is er nog niet’ of ‘dat doe ik morgen wel’ horen we regelmatig. Zo blijft de taak liggen en komt hij niet af. Het resultaat: het kost je onnodig veel energie en het blijft rondspoken in je achterhoofd. Waarom dan niet meteen die taak goed afronden? Plan een dag in je agenda waarop jij met die ‘vervelende’ taak aan de slag gaat. Wanneer je deze klaar hebt, zul je je blij en opgelucht voelen omdat je de taak eindelijk hebt afgerond.

Lees ook: 30 ONLINE TOOLS DIE THUISWERKEN EXTRA GEMAKKELIJK MAKEN (DEEL 1)

4. Check niet continu je mail

Een grote afleider is de mail. Deze staat op onze laptop en op onze mobiele telefoon. Bij elke melding is het verleidelijk om te kijken wat voor mail er binnenkomt, want hey, misschien is het wel een offerteaanvraag of heb je weer een online cursus verkocht. Ongemerkt kost het checken van je mail meer tijd en energie dan je denkt. Je bent al gauw een aantal uur verder met het beantwoorden van mails. Om hier efficiënter mee om te gaan, kun je per dag 2 tijdsblokken inplannen van +/- 1 uur, waarin jij je mail checkt en beantwoordt. Wees niet bang dat je hierdoor urgente mails mist, want met 2 blokken per dag kom jij je mailbox echt wel door.

5. Houd een to do-lijst bij

Iets wat onwijs goed werkt om gestructureerd te werk te gaan, is het bijhouden van een to do-lijst. Dit kan online, maar je kunt er ook een notitieblok voor gebruiken. Gebruik 1 week per pagina om een goed overzicht te houden. Wil je nog meer focus, gebruik dan 1 dag per pagina. Met een to do-lijst beslis je heel makkelijk welke taken belangrijk zijn en welke je als eerst op moet pakken. Gebruik verschillende kleuren om te markeren, te noteren en door te strepen. Deze methode zorgt ervoor dat taken behapbaar zijn en dat je een overzicht hebt van hoe druk jij het die dag/week krijgt en waar je focus moet liggen.

Ga eens aan de slag met deze tips. Wanneer je hier een routine in krijgt, zul je merken dat je meer tijd overhoudt voor het werken aan je bedrijf. Je wordt productiever, innovatiever en je stresslevel gaat omlaag.

Laat ons weten met welke tip jij aan de slag gaat.

 

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen