5 Tips om van thuiswerken een succes te maken
5 Tips om van thuiswerken een succes te maken
31 maart 2020 
5 min. leestijd

5 Tips om van thuiswerken een succes te maken

e hebt thuiswerken en thuiswerken. Sommige zzp girlbosses zullen het wel herkennen, je werkte al veel thuis, maar nu kun je écht alleen nog maar thuiswerken. Flexwerklocaties, koffietentjes, ze zijn allemaal gesloten. Of misschien heb je wel een fysiek bedrijf en werkte je voorheen eigenlijk nooit thuis. Nu word je ineens gedwongen. Dat vraagt vaak best wel wat aanpassingsvermogen. Daarom hebben wij voor jullie de volgende vijf tips verzameld, die ervoor zorgen dat jij thuis zo efficiënt en effectief mogelijk te werk kan gaan.

1) Creëer een comfortabele werkplek

Alles staat of valt met jouw werkplek, dat is waar jij zo goed mogelijk jouw ding moet kunnen doen. Het klinkt wel chill dat thuiswerken. Lekker op de bank in je pyjamabroek, laptopje op bed, een kop koffie of thee in je linkerhand. Stiekem weten we allemaal wel dat dat op de lange termijn niet gaat werken. Nee, jouw werkplek moet gaan voelen als jouw thuiskantoor (ook al zit je misschien ergens achteraf op zolder of in een bezemkast).

Investeer sowieso in een goede stoel, dat voorkomt een hoop rug-, nek- en schouderklachten. En aangezien het er momenteel naar uitziet dat je voorlopig nog thuis zal moeten werken, is het wellicht ook een idee om jouw werkplek nog wat ergonomischer te maken met een laptopstandaard of een vast beeldscherm op ooghoogte, een externe muis en een extern toetsenbord.

2) Minimaliseer afleiding

Super! Die werkplek van jou is nu helemaal ingericht om te gaan vlammen. Maar wacht eens even.. De keukentafel leek een goed idee, maar niet als er om de haverklap een huisgenoot binnenkomt om te staan kokkerellen of als je kinderen aan het andere eind met hun kleurplaat bezig zijn. Maak van tevoren goede afspraken met je gezin, partner of roomie, zodat je niet elke keer van je werk af wordt gehouden. Ook al is het maar voor een paar uurtjes, elk uur dat jij zonder afleiding bezig kan zijn met jouw bedrijf is alweer winst.

Leer ook nee te zeggen tegen die goede vriend of vriendin die tijdens jouw werktijd gezellig even wil langskomen om bij te kletsen (op 1,5 meter afstand natuurlijk), aangezien ‘je nu toch thuis bent’ en hij of zij ‘toch niks anders te doen heeft’. Zet je privételefoon op niet storen, doe de deur dicht, zet eventueel een (noise cancelling) koptelefoon op en haal alle rommel die niks met het werk dat je op dat moment aan het doen bent van je bureau. Keep the focus!

3) Zorg voor een effectief schema

Hoe kun je nu nog meer de focus bij je werk houden? Planning is key. Plan je dag/week van tevoren goed in, zodat je weet waar je aan toe bent en welke werkzaamheden er wanneer moeten worden afgerond. We raadden het je eerder al aan: doe gewoon alsof je naar kantoor gaat. Hoe meer routine je opbouwt, hoe beter je jouw discipline in het thuiswerken behoudt.

Sta elke dag het liefst zo vroeg mogelijk op. Vergeet niet te ontbijten (zonder laptop/computer!) en benut de vroege uurtjes van je dag door de belangrijkste dingen eerst te doen. Werk in blokken van maximaal 1-2 uur en plan tussendoor pauzemomenten in. Er zijn een hoop handige apps te vinden die je hiermee kunnen helpen. Over het algemeen werken deze apps met de pomodoro-methode. Deze methode werkt met tijdsblokken van 25 minuten, afgewisseld met 5 minuten pauze en om de drie of vier blokken een grotere pauze van 15-30 minuten. Probeer het eens uit en kijk of het voor je werkt!

Dan misschien nog wel het allerbelangrijkste: stop op tijd! Het is heel verleidelijk om als je thuis zit toch die ene taak nog even af te ronden, omdat je toch al thuis bent en de scheidingslijn tussen privé en werk een stuk kleiner is geworden. Maar wees je bewust van het aantal uren dat je werkt (daar is ook een app voor: Toggle). Werk niet meer dan het aantal uur dat je normaalgesproken werkt en sluit vervolgens je werkdag af. Eventuele losse eindjes plan je voor een ander moment in.

4) Zorg goed voor jezelf

Heel belangrijk, vooral in deze tijden met een virus dat hard om zich heen grijpt; verzorg jezelf goed. Plan genoeg pauzes in, beweeg voldoende en haal (als je geen verkoudheid of griep hebt en dus een risico vormt voor anderen) af en toe een frisse neus. Een stevige wandeling tijdens/na je lunchpauze kan heel fijn zijn, of plan deze wandeling juist in aan het einde van je werkdag rond 17.00 uur. Bewegen in de buitenlucht houdt je hersenen scherp en je lichaam gezond.

Kun je niet naar buiten, maar voel je je wel goed genoeg om iets aan lichaamsbeweging te doen? Rol je fitness- of yogamat ergens binnen uit en doe je oefeningen. Misschien vind je het wel fijn om hier je dag mee te beginnen. Als je jouw exercise aan het einde van de dag hebt gepland, leg dan je sportspullen aan het begin van de dag al klaar, zodat de drempel minder hoog is om te gaan sporten als je moe bent na je werk.

Het is trouwens ook helemaal niet erg jezelf af en toe eens even te verwennen om de spirit erin te houden. Haal wat lekkers, gun jezelf wat meer chilltijd tussendoor en stel beloningen in voor als je dat ene gestelde doel hebt behaald. Vergeet ook niet tijd in te plannen voor je partner, je kinderen of FaceTime met vrienden. We zitten met z’n allen in deze ongewone situatie en met z’n allen moeten we er het beste van maken!

5) Communiceer duidelijk

Deze tip is nog voor de girlbosses onder ons die werken met personeel of veel klantcontact hebben. Maak je communicatielijnen duidelijk, stel regels/protocollen vooraf op en beperk overlegmomenten ‘even tussendoor’. Dit klinkt heel streng, maar het gaat je zoveel rust brengen! We krijgen met z’n allen op het moment enorm veel informatie te verwerken. Van de media, van wat anderen ons vertellen, face-to-face, maar ook voornamelijk via de digitale weg. Dat brengt een hoop onrust met zich mee. Als jij je communicatielijnen overzichtelijk houdt en digitale contactmomenten beperkt, kun je daarnaast veel effectiever te werk gaan.

Er zijn trouwens superveel tools die hierbij kunnen helpen! Aangezien we daar een heel blog apart aan kunnen wijden, lees je hier meer over in ons volgende blog. Tips zijn ook van harte welkom! Mail ze naar: support@dutchgirlboss.nl

Need help?

Ben je vanwege de crisis vastgelopen met je huidige werk, of zie je juist kansen momenteel om voor jezelf te beginnen, wij zijn er voor je! Speciaal voor jou hebben we onze Nowherdays trajecten sterk in prijs verlaagd.

Startup Traject

Het Startup Traject is jouw beste keuze wanneer je serieus aan de slag wilt gaan met een eigen bedrijf. Je wilt graag je eigen bedrijf starten maar je hebt geen idee waar je moet beginnen. Misschien heb je zelfs nog geen concreet idee voor een bedrijf. In het Startup Traject krijg je toegang tot maar liefst 13 (!) cursussen om je kennis te verrijken: Start je Droombedrijf, (Online) Marketing, Creëer 10x meer resultaat, Doelgroep, Financiën, Lanceringen, Mindset, Product Creatie, Reality Check, Sales, Strategie, Verdienmodel en Website.

Groeitraject

Het Groeitraject is voor de girlboss die al serieus aan het ondernemen is en haar bedrijf graag verder wil uitbouwen. Je wilt een team om je heen vormen, zodat je niet alles meer zelf hoeft te doen. Jij wilt namelijk meer geld verdienen, maar niet harder werken. Je zou niets liever willen dan een schaalbaar verdienmodel creëren, zodat je kunt werken waar en wanneer je wilt. Je wilt de leider van jouw markt zijn en echte vrijheid ervaren in je bedrijf. Je weet dat je door 1-op-1 coaching het snelste resultaat gaat behalen. Bij het Groeitraject staan er zelfs nog 2 extra cursussen voor je klaar: Management en Opschalen.

Al onze cursussen zijn gecreëerd met de hulp van maar liefst 23 (!) experts. O.a. Youri Meuleman (E-mail marketing funnels), Kim Buining (Facebookgroepen), Anne Quaars (Positionering), Femke Hogema (Profit First) en Charlotte Meindersma (Charlotte’s Law) werkten mee om de cursussen te ontwikkelen.

De combinatie van de juiste kennis en de juiste begeleiding die we je een jaar lang 1-op-1 geven, gaan zorgen voor jouw groei en een nieuw resultaat. We kunnen dit samen aan!

Bekijk nu snel ons speciale aanbod en meer waardevolle informatie voor ondernemers in deze lastige tijd op onze Corona Nieuws pagina. Let’s do this!

Over de schrijver
Nowherdays staat voor onafhankelijke vrouwen van nu. Het is onze missie om jou te helpen goed te kunnen leven van je bedrijf. We inspireren je op dit platform middels onze blog's en video's over (online) ondernemen. Met onze cursussen en opleidingstrajecten helpen we je een succesvol bedrijf te bouwen zodat jij meer (financiële) vrijheid ervaart.
Reactie plaatsen