Gastblog: Starten met beleggen, jouw 5-stappenplan

Waarom Starten met Beleggen?  

Op dit moment krijg je weinig tot geen rente meer op je spaargeld en dat is natuurlijk doodzonde. Misschien denk je er al een tijd over na om te beginnen met beleggen maar heb je het idee dat je veel geld nodig hebt om te beginnen met beleggen. Dat vooroordeel is niet juist. Je kunt al beginnen met een klein bedrag en hoe eerder je dat doet hoe beter. Als je succesvol wil beleggen zal je je beleggingen de tijd moeten geven om te kunnen groeien.  

Stel, je spaart elke maand 200 euro, dan groeit dit bedrag na 10 jaar naar ongeveer 70.000 euro. Wanneer je ditzelfde bedrag investeert in aandelen dan zal dat na 30 jaar ongeveer een waarde hebben van 240.000 euro. Dus investeren in aandelen is op de lange termijn een slimme keuze! 

Waarom dit stappenplan 

Met dit stappenplan bezit jij straks over een stuk meer kennis over beleggen dan de gemiddelde Nederlander. Nederland is een prachtig land maar er wordt weinig gesproken over financiële kansen. Er rust ook best wel een taboe op. Je praat niet over hoeveel je verdient of hoeveel spaargeld je hebt toch? Dat is not done en wie dat wel doet is een opschepper. Het is mijn missie om mensen meer inzicht te geven in de mogelijkheden van beleggen. Het is allemaal niet zo spannend als je misschien denkt! 

Beleggen met Bart 

Ik ben Bart uit Amsterdam en al sinds ik mij kan heugen ben ik bezig met financiën. Mijn financiële avontuur begon op mijn 14e toen ik besloot om te gaan sparen voor een eigen huis. Met als resultaat dat ik 10 jaar later een appartement in Amsterdam kon aankopen met 50.000 euro eigen geld. Nadat ik dit doel bereikt had kreeg ik de ruimte om andere dingen met mijn geld te doen. Dit heeft uiteindelijk geresulteerd in een passie voor beleggen en het dagelijks bezig zijn met de financiële markten. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding

Het stappenplan om te starten met beleggen 

In dit stappenplan ga ik je op weg helpen om je geld voor je te laten werken zodat jij je financiële doelen kunt bereiken. Straks weet jij precies wat een broker is en wat het verschil is tussen aandelen en ETF’s zodat jij er een financieel top jaar van gaat maken! 

Stap 1: Selecteer een Broker 

Wat is een broker?  

Een broker is een Engels woord voor beurshandelaar en dit kan zowel op een persoon of een bedrijf slaan. Om je aandelen te kopen heb je een tussenpersoon nodig die je toegang geeft tot de beurs en al je transacties afhandelt. Zo zijn bijvoorbeeld de ABN-AMRO en de ING naast een bank ook een broker voor particulieren om toegang te krijgen tot de beurs. Je hebt dus een broker nodig om straks je aandelen te kunnen kopen. 

Welke broker moet ik kiezen? 

Een broker selecteer je op basis van de volgende 3 punten; 

  1. Tarieven 
  2. Betrouwbaarheid 
  3. Gebruiksgemak 

Je wilt natuurlijk niet te veel betalen voor je broker en al je rendement (geld dat je straks gaat verdienen) zien verdwijnen in de zak van de broker. Het is daarom belangrijk dat je de verschillende brokers goed gaat vergelijken. Naast de tarieven is het ook belangrijk dat je kijkt naar de betrouwbaarheid van een broker. Dus alleen kiezen voor een goedkope broker is niet altijd de beste keuze! 

Waar ik achter kwam in mijn onderzoek naar verschillende brokers is dat er brokers zijn die jouw aandelen uitlenen en hierdoor cashflow genereren. Wat betekent dat met jouw geld weer nieuw geld wordt verdiend. Dit is iets wat vaak gebeurt en ik ben hier geen voorstander van want het laten uitlenen van je aandelen brengt een extra risico met zich mee. Alles wat risico met zich meebrengt en je kunt uitsluiten zou je naar mijn mening moeten doen. Wanneer je dus alleen de tarieven van brokers vergelijkt dan kom je daar niet achter. Het is dus belangrijk dat je goed onderzoek doet voordat je voor een broker kiest. Je kiest namelijk niet voor een paar jaar maar voor de lange termijn en het veranderen van een broker is kostbaar en dus niet wenselijk. 

Mijn onderzoek naar verschillende brokers 

Ik ben heel benieuwd of jij al een broker hebt of dat je die nog moet kiezen. Ik kan mij ook voorstellen dat je geen tijd hebt om uitgebreid onderzoek te doen naar welke broker het beste bij je past. Ik heb hier destijds vrij veel tijd in gestopt en kwam achter een aantal schrikbarende conclusies welke broker wel en niet interessant is. In de cursus ‘Samen Starten met Beleggen‘ deel ik mijn onderzoeksresultaten met je zodat je snel de juiste keuze kunt maken voor een broker. 

Ja! Ik doe mee met de cursus

Aandelen kopen vanaf elke plek op de wereld 

Als je je eerste aandelen gaat kopen wil je deze natuurlijk ook makkelijk kunnen volgen met een app die goed en snel werkt. Zelf doe ik 90% van mijn beleggingen vanaf mijn mobiel. Mijn tip; selecteer dus een broker die ook een goede online omgeving heeft. De reden waarom ik voor een broker heb gekozen met een goede online omgeving is dat ik op dit moment met Paulien, mijn vriendin, in Spanje woon. Ik kan gewoon vanaf mijn mobiel mijn aandelen bekijken en eventueel correcties maken als dat nodig is.  

Als je nu op het punt staat om te beginnen met beleggen is deze periode erg interessant om je eerste aandelen te gaan kopen. De geschiedenis heeft bewezen dat de beurs over een langere periode groeit. Om dit voor jou inzichtelijk te maken heb ik hieronder een voorbeeld toegevoegd van de S&P 500 (de 500 grootste Amerikaanse bedrijven) van één jaar en 5 jaar. 

Wanneer je naar onderstaande afbeeldingen kijkt dan zie je dat de daling bij één jaar nog goed zichtbaar is en bij 5 jaar al bijna niet meer.  

Mooi moment om te beginnen 

Zoals je hierboven kunt zien zijn dalingen bijna niet meer zichtbaar in een periode van 5 jaar. Het heeft dus geen zin om te wachten op het perfecte moment als je wilt gaan starten met beleggen. Wij beleggen voor de lange termijn en proberen de markt dus niet te ‘timen’ zoals dat heet. Je kunt nu eenmaal niet voorspellen of de beurs omlaag of omhoog gaat op de korte termijn.  

Stap 2: Wat kun je allemaal kopen? 

Er zijn heel veel verschillende producten te koop op de beurs. Één van de bekendste zijn natuurlijk losse aandelen van bedrijven maar er zijn ook ETF’s, obligaties, turbo’s en sprinters en zo kan ik nog wel even doorgaan. Om het simpel te houden deel ik eerst informatie met je over aandelen en ETF’s. In de cursus ‘Samen Starten met Beleggen‘ gaan we ook dieper in op obligaties, turbo’s en sprinters. 

Aandelen 

Van een aandeel heeft iedereen wel eens gehoord. Met een aandeel koop je eigenlijk een stukje van het bedrijf en bent zo mede-eigenaar geworden. Vervolgens kan je op twee manieren geld verdienen met je aandeel. Je verkoopt het aandeel later tegen een hogere koersprijs als dat je het hebt aangekocht. Daarnaast zijn er bedrijven die dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Dat klinkt heel spannend maar dat is het eigenlijk niet. Dividend is een stukje van de winst van een bedrijf. Het bedrijf bepaalt zelf of ze dividend uitkeren aan de aandeelhouders. Er zijn ook bedrijven die er voor kiezen om de winst te herinvesteren in het bedrijf.  

ETF’s 

Heb je al eens gehoord van een ETF? Het staat voor Exchange Traded Fund. Heel simpel gezegd; een ETF kan je net zoals een aandeel gewoon kopen op de beurs. Het verschil is, dat door het kopen van een ETF je ineens eigenaar bent geworden van een hele mix aan aandelen. Er zijn bijvoorbeeld ETF’s die de AEX volgen, de AEX bestaat uit de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Door bijvoorbeeld een ETF te kopen die de AEX volgt heb je je geld verspreidt over de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven. Dat is veel simpeler dan dat je van al die 25 bedrijven los aandelen zou moeten aankopen. Er zijn veel verschillende soorten ETF’s, bijvoorbeeld een ETF die de S&P 500 volgt. Dit zijn de 500 grootste Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven. Er zijn ook ETF’s die een bepaalde sector volgen en er zijn veel verschillende aanbieders van ETF’s. Zo zijn er tientallen verschillende aanbieders van een ETF die de S&P 500 volgt.  

Niet alle aandelen en ETF’s zijn even interessant als Nederlandse belegger en dat heeft o.a. te maken met dividendlekkage. 

Dividendlekkage 

Dividendlekkage klinkt alsof er geld weg loopt naar de buren en dat is eigenlijk ook een beetje waar. Die buurman is in dit geval de belastingdienst. 

Het werkt als volgt; als je dividend ontvangt kan het zo zijn dat je dividendbelasting afdraagt. Dit gaat vaak automatisch en je kunt dit terugvorderen bij de belastingdienst in Nederland in box 1. Je betaalt immers al belasting over je vermogen in box 3. Eigenlijk is het pas dividendlekkage als je de dividendbelasting niet kunt terugvorderen of niet weet hoe je het moet terugvorderen.  

Het heeft grote invloed op je rendement als je last hebt van dividendlekkage. Je dividend zou je bijvoorbeeld kunnen herinvesteren in je aandelen. Als je aandeel dividendlekkage vertoont kan je dus minder aandelen kopen, je ontvangt immers minder dividend. Dit heeft op de lange termijn een domino-effect. Wanneer je net start met beleggen zal dit nog onschuldig lijken maar op de lange termijn ga je hierdoor wellicht duizenden euro’s mislopen. 

Ik heb mijn aandelen en ETF’s goed onderzocht en weet hierdoor of ik last heb van dividendlekkage en hoe ik er voor kan zorgen dat ik dit geld terug krijg van de desbetreffende belastingdienst. 

Ben ik je al kwijt? Ik kan mij voorstellen dat wanneer je dit voor het eerst leest het nogal overweldigend kan zijn. Dat is precies de reden waarom we hebben besloten om mensen hierbij echt verder te helpen met de cursus ‘Samen Starten met Beleggen‘ zodat ik je deze termen nog wat beter kan uitleggen.

  Ja! Ik doe mee met de cursus

 

Stap 3: Hoe en wanneer koop je het beste je aandelen? 

In deze stap gaan we het hebben over de verschillende manieren van het bepalen van het beste aankoop moment en welke manieren er zijn om het aandeel te kopen. Straks weet jij meer over technische en fundamentele analyses en weet je precies wat een bestens en limiet order is.  

Market-Timing 

Op het juist moment je aandelen kopen, dat wil toch iedereen? Het probleem is dat niemand precies weet wanneer je het beste een aandeel kunt kopen. Waar je wel gebruik van kunt maken zijn technische en fundamentele analyses. De geschiedenis herhaalt zich vaak, door te kijken naar die geschiedenis en een technische analyse te maken kun je proberen te voorspellen wat de koers gaat doen. Ikzelf gebruik naast technische analyses ook fundamentele analyses. Fundamentele analyses zijn o.a. gebaseerd op economische, politieke en management technische oorzaken.  

Ik kan mij voorstellen dat dit vrij technisch klinkt maar eigenlijk komt het er op neer dat je technische en fundamentele analyses gebruikt om je aankoop moment te bepalen. In de cursus ‘Samen Starten met Beleggen’ vertel ik je precies hoe ik mijn analyses maak en daarmee bepaal of ik een aandeel wel of niet aankopen. 

Bestens 

Als je op het punt staat om een aandeel te kopen zijn er verschillende manieren om die aankoop te doen. Één daarvan is een bestens order. Heel simpel gezegd koop je dan het aandeel direct tegen de prijs die op dat moment voor het aandeel wordt gevraagd. Aankopen via een bestens order vind ik zeer riskant, zeker als het om een groot bedrag gaat. De koersen kunnen namelijk binnen een fractie van een seconden veranderen en daardoor kan het dus gebeuren dat je voor een veel hoger bedrag aankoopt als dat je eigenlijk van plan was.  

Limiet order 

Een limiet order stelt je in de mogelijkheid om een grens aan te geven. Stel, het aandeel staat op 50.83 euro en je wilt graag het aandeel aankopen voor maximaal 50 euro. Dan stel je een limiet order in op 50 euro en zodra het aandeel onder deze prijs zakt wordt je order uitgevoerd. Vergeet niet dat de prijs ook naar 51 euro kan gaan en misschien wel helemaal nooit meer onder die 50 euro komt. Dan heb je dus niks aangekocht en heb je ook niet kunnen profiteren van de stijging van de koers. Als je al wat langer op de beurs zit zal je gaan zien dat er ook patronen zijn in een koersbeweging en dat er tijden zijn op een dag of dagen in een week dat je beter wel of niet kunt kopen. Het zou natuurlijk jammer zijn als je net op het verkeerde moment je aankoop doet

Ja! Ik doe mee met de cursus

 

Stap 4: Welke aandelen moet ik kopen? 

Tijd voor stap 4. In deze stap gaan we het hebben over welke aandelen je moet kopen. Laat ik voorop stellen dat je natuurlijk niks ‘moet’ maar ik kan mij voorstellen dat je je afvraagt welke aandelen je kunt gaan kopen. Ik zal hier proberen zo volledig mogelijk antwoord op te geven echter zal een gedegen advies per aandeel mijn voorkeur geven. Er zijn echter wel een aantal ‘regels’ waar je rekening mee kunt houden. 

Spreiding in verschillende bedrijven en sectoren 

Een spreiding in je aandelenportfolio is erg belangrijk. Al je vermogen in één bedrijf stoppen is niet heel verstandig (kan ik uit eigen ervaring zeggen). Heel simpel gezegd; je kunt nooit exact voorspellen wat er met een bedrijf gaat gebeuren in de toekomst. Kies daarom altijd voor een spreiding van je aandelen bij meerdere bedrijven.  

Naast dat je je belegde vermogen wilt spreiden tussen verschillende bedrijven is een spreiding in sectoren ook van belang. Stel, je verspreidt je vermogen tussen een paar verschillende bedrijven die actief zijn in de oliesector. Vervolgens gaat de olieprijs gigantisch omlaag en bezit je dus wel meerdere aandelen maar zal je rendement nog steeds verdampen omdat al die bedrijven actief zijn in dezelfde sector. Kies er daarom voor om je aandelen niet alleen in meerdere bedrijven te spreiden maar ook in verschillende sectoren.  

Ken de sector van je aandeel  

In stap 3 hebben we het al even gehad over dat je een analyse moet maken voordat je een aandeel koopt. Om een goede analyse te kunnen maken moet je eerst weten in welke sector het bedrijf actief is.  

Ter verduidelijking neem ik als voorbeeld het bedrijf ‘Disney’. Wanneer je aan Disney denkt dan zal je waarschijnlijk als eerst aan de films en de pretparken denken. Misschien denk je ook aan Disney+, de streamingdienst die door Disney is gelanceerd. Je bent je er nu wellicht bewuster van dat het bedrijf al een stukje complexer is dan je in eerste instantie zou denken. Wat je wellicht niet weet is dat Disney ook een cruiseline bezit met 4 schepen en er binnenkort nog 3 nieuwe schepen worden afgeleverd. Wat ik hiermee wil zeggen is dat het vaak voorkomt dat een bedrijf op het eerste oog heel duidelijk binnen een sector past en dat bij nader onderzoek wel eens anders kan zijn. 

In de cursus ‘Samen Starten met Beleggen‘ gaan we samen kijken naar welke specifieke aandelen op dit moment interessant zijn.

  Ja! Ik doe mee met de cursus

Stap 5: En nu aan de slag! 

Dit is misschien wel de belangrijkste stap; je wilt dit echt gaan doen! Ben jij er klaar voor deze kennis te gaan toepassen en echt te gaan starten met beleggen? 

Ik kan mij voorstellen dat je misschien het gevoel hebt dat je er nog niet klaar voor bent of je het idee hebt dat je je nog verder moet verdiepen voordat je de stap echt kunt gaan zetten. 

Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat het heel erg zonde is wanneer je hier nog maanden of zelfs jaren mee wacht. Wachten met beleggen kost je namelijk letterlijk geld! Er is altijd wel een excuus te bedenken waarom je het nog even uitstelt om hier echt mee aan de slag te gaan. Je kent het wel; je hebt het nu te druk op je werk dus besluit hier volgende maand echt mee aan de slag te gaan. Maar dan besef je je dat die leuke vakantie gepland staat. Je besluit vervolgens direct daarna te starten, oh nee wacht, na die vakantie zou je aan dat ene project gaan werken. Voordat je het weet ben je weer een paar maanden verder of erger nog, je vergeet zelfs hoe belangrijk het voor je is om hiermee aan de slag te gaan. 

Wanneer je moet starten 

Je hebt geen moment te verliezen, het beste moment om te starten met beleggen is NU! Met beleggen is het namelijk zo, dat hoe eerder je er mee begint, hoe meer rendement je kunt behalen op de lange termijn. Geloof me, over 10 jaar ben je me hier dankbaar voor. 

Ik zal het voor je verduidelijken met een voorbeeld. Wanneer je nu start met beleggen en maandelijks 200 euro belegt dan zou je met een rendement van 7% per jaar over 30 jaar ongeveer een bedrag kunnen hebben van 250.000 euro (jep, je leest het goed dat is een kwart miljoen!). 

Denk je ’30 jaar vind ik wel erg lang’ en beschik je over een (klein) startvermogen dan kan het er ook als volgt uit zien. Wanneer je start met een inleg van 5000 euro en je investeert maandelijks 200 euro dan heb je bij een rendement van 10% per jaar, na slechts 5 jaar, al een vermogen van ongeveer 23.800 euro. Het rendement van dit bedrag is ongeveer 6.800 euro. Dat betekent dat wanneer je hetzelfde bedrag op je spaarrekening zou sparen dit je dus ongeveer 6.800 minder had opgeleverd!  

Hou je deze strategie 10 jaar vol dan kan je al op een bedrag van ongeveer 55.000 euro uitkomen met een rendement van ongeveer 25.000,00 euro. Je zou in dit geval dus ongeveer 25.000,00 euro minder vermogen hebben wanneer je was blijven sparen i.p.v. te gaan beleggen. Wanneer de bedragen je op dit moment beginnen te duizelen onthoudt dan dit; beleggen loont. Stop dus met sparen en start z.s.m. met beleggen! 

Zullen we het samen gaan doen? 

Denk jij na bovenstaand voorbeeld ‘ok, Bart; je punt is duidelijk! Ik wil z.s.m. starten met beleggen’ maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Dat is heel logisch! In het begin kan het allemaal wat overweldigend zijn. Dat is dé reden waardoor het idee ontstond om met een groep samen te gaan starten zodat je niet nog maanden aan het onderzoeken bent maar binnen korte tijd je eerste aandelen bezit. Wat denk je hiervan, wanneer jij ook samen aan de slag wil gaan dan heb jij binnen 4 weken; 

  • Een broker geselecteerd én een beleggingsrekening geopend (zodat je aandelen kunt gaan aankopen) 
  • De kennis om fundamentele analyses zelf te lezen (zodat je kunt beoordelen welke aandelen je moet kopen)
  • Een gespreide portefeuille samengesteld (zodat je je risico goed verspreidt) 
  • De kennis om te bepalen op welk moment je moet kopen (ook slim voor je risico spreiding) 
  • Een persoonlijke beleggingsstrategie (omdat iedereen een ander financieel doel heeft) 
  • Je eerste rendement gerealiseerd (zodat je geld voor je gaat werken) 
  • Welke tools (zoals apps etc.) je nodig hebt om je aandelen te monitoren 

Binnen 4 weken je eerste rendement 

Vanuit mijn ervaring weet ik dat je met bovenstaande onderwerpen aan de slag moet om slim te starten met beleggen. Wat mij daarnaast heel leuk lijkt is wanneer we 4 weken lang samen aan de slag gaan zodat je mij al je andere vragen ook kunt stellen. Ik denk dat het handig is wanneer we met- en van elkaar kunnen leren. 

Waar wacht je nog op? 

Zullen we samen aan de slag gaan zodat jij straks ook een top portefeuille hebt en precies weet wat je aan het doen bent op de beurs? Het lijkt mij heel leuk om samen met jou je eerste rendement binnen 4 weken te gaan realiseren. Wat krijg je wanneer je meedoet met de cursus? 

 👉 Toegang tot de cursus ‘Samen Starten met Beleggen t.w.v. 249 euro; 

👉 Je krijgt in totaal 6 weken toegang tot de cursus; 

👉 Je krijgt toegang tot de exclusieve besloten Community t.w.v. 99 euro; 

👉 Dagelijks antwoord op je vragen 

👉 Bonus 1: Dagelijkse beursupdates t.w.v. 49 euro 

👉 2 extra bonussen die we nog even geheim houden 😉 

Dit pakket heeft een totale waarde van 397 euro, maar bieden we nu aan voor slechts 197 euro inclusief btw. Een korting van maar liefst 200 euro! We hielpen al 1500+ mensen om hier succesvol mee te starten. Daarom willen we jou ook uitnodigen om te Starten met Beleggen! 

Meld je hier aan voor de cursus Samen Starten met Beleggen 

 

Jij doet toch ook mee?!
Paulien & Bart
   

”Together we will make a difference”    

Blijf ook via onze social mediakanalen op de hoogte:   

Instagram: @nowherdays
Facebook: @nowherdays
LinkedIn: @nowherdays