5 Tips voor een positieve money mindset
Het zal je niet zijn ontgaan, deze weken staan bij Nowherdays helemaal in het teken van ‘money, money, money’. ‘Must be funny in a rich girl’s world’ denk je dan misschien gelijk. Want hoe zou jouw leven eruit zien als je je nooit meer druk zou hoeven maken om geld? Is dat een utopie, of is die mindset misschien dichterbij dan je denkt?
Dat is precies waar we het in dit blog over gaan hebben: jouw money mindset en hoe je deze een positieve draai kunt geven. En heb je daar veel geld voor nodig? Let’s find out!
Wat is money mindset?
Allereerst is het belangrijk om ‘money mindset’ te definiëren. In de Van Dale vind je de volgende betekenis voor het woord ‘mindset’: 1) denkrichting, 2) obsessie. Uitgaande van de eerste definitie dan zou money mindset dus jouw denkrichting met betrekking tot geld zijn. Beter gezegd: de manier waarop jij naar geld kijkt en hoe je op basis van deze mindset omgaat met geld. Ben je zuinig op je geld, of ben je een big spender? Voelt het alsof je altijd geld tekort hebt? Of is geld simpelweg alleen een middel om dichterbij je doelen te komen?
Als je je laat belemmeren door je gedachtes over geld, dan zou je dit kunnen bestempelen als een negatieve money mindset. Mensen met een positieve money mindset zien geld over het algemeen niet als een belemmering, maar als een middel om hun dromen waar te kunnen maken. Op zo’n manier zouden we allemaal wel naar geld willen kijken toch? Daarom hebben we vijf tips voor je verzameld die jou helpen om te komen tot een positieve money mindset.
5 Tips om je money mindset positief te veranderen
Jouw money mindset verandert natuurlijk niet van de ene op de andere dag na het lezen van de volgende tips. Daar heb je zelf de grootste invloed op. Wist je dat uit Engels onderzoek is gebleken dat het gemiddeld 66 dagen duurt voordat je een nieuwe gewoonte hebt aangeleerd? Zie de onderstaande tips dus niet als een quick fix, maar als een plan dat je stap voor stap kunt uitvoeren.
1. Sta eens stil bij jouw huidige money mindset
Om je gedachten over geld te kunnen veranderen, moet je natuurlijk eerst op de hoogte zijn van wat die op dit moment zijn en waar deze opvattingen vandaan komen. Sta dus eens bewust stil bij jouw money mindset. Hoe was dit vroeger thuis in jouw gezin? Was er altijd genoeg geld, of moesten je ouders elke maand de eindjes weer aan elkaar knopen? Kreeg je veel zakgeld en hoefde je daarom geen bijbaantje te nemen, of moest je je eigen geld bij elkaar sprokkelen als krantenbezorgster of ijsjesverkoopster? En: werd er bij jou thuis eigenlijk wel of niet gesproken over geld? Al deze factoren hebben invloed gehad op hoe jij vandaag de dag tegen geld aankijkt.
Maak voor jezelf eens twee rijtjes met gedachten over geld: links schrijf je al je belemmerende gedachten, rechts schrijf je positieve gedachten. Welk rijtje is langer? Welke overtuigingen zou je willen veranderen? Op deze manier weet jij aan welke overtuigingen je zult moeten werken. Spreek ook eens met vrienden over hun money mindset, hoe zij op dat gebied zijn opgevoed en kijk wat je daarvan kunt leren.
2. Maak je financiën voor jezelf inzichtelijk
Zeker voor alle girlbosses, maar ook als je (nog) geen ondernemer bent, is het belangrijk dat je weet hoe jouw huidige financiële situatie is. Heb je het gevoel dat je altijd geld tekort komt, maar weet je eigenlijk niet waar al je geld naartoe gaat? Dan is het tijd om dit eens inzichtelijk te maken voor jezelf. Zo kun je zien of jouw eventuele belemmerende money mindset reëel is, of dat je hier zelf ook de nodige invloed op hebt.
Het kan heel confronterend zijn, maar als je erachter komt dat jouw geld stiekem toch opgaat aan ‘even een koffietje halen buiten de deur’, of ‘ik heb geen zin om te koken’ afhaalmaaltijden, dan weet je in ieder geval wel waar het aan ligt als je aan het einde van de maand ineens geen geld meer op je rekening hebt staan. Houd je geld eens wat meer op zak en je creëert gelijk een gevoel van meer overvloed en zekerheid om ergens op terug te vallen. Bijvoorbeeld voor je pensioen of voor onverwachte tegenslagen in je business.
3. Oefen dankbaarheid door het bijhouden van een dagboek
Dit gaat nog een stapje verder dan het inzichtelijk maken van je financiën. Start een dagboek waarin je dagelijks bijhoudt hoeveel geld je uitgeeft en hoeveel er binnenkomt. Schrijf er vervolgens bij waar je dankbaar voor bent vandaag. Dat kan bijvoorbeeld zijn dat je geld hebt bespaard door geen koffie buiten de deur te gaan halen, maar zelf een ‘triple caramel frappucino’ in elkaar hebt geflanst. Of dat je die ene opdracht hebt weten binnen te halen en daar nu de eerste betaling van hebt ontvangen. Of misschien ben je dankbaar dat je een deel van je studieschuld hebt weten af te betalen.
Of het nu om grote of kleine dingen gaat, oefenen in dankbaarheid maakt jouw houding tegenover geld in de loop van de tijd een stuk positiever.
4. Visualiseer hoe jouw relatie met geld eruit kan zien
Heb je ooit gehoord van ‘ the law of attraction’? Dat is het geloof dat positieve of negatieve gedachten positieve of negatieve ervaringen aantrekken in je leven. Denk je nu: ‘blegh, zweverig gedoe’? Denk dan eens aan hoe sporters belangrijke prestaties en het resultaat van tevoren helemaal visualiseren en vervolgens tot het ‘onmogelijke’ in staat zijn. Dit heeft alles te maken met mindset. Een atlete die het wereldrecord 100 meter sprint verbetert, heeft dit alleen voor elkaar gekregen doordat zij er ook echt in geloofde dat ze het kon. Als ze er niet in zou hebben geloofd, zou het haar nooit gelukt zijn.
Zo is dat ook met geld. Visualiseer hoe jouw omgang met geld eruit zou kunnen zien, vertrouw op het proces en stel je open voor mogelijkheden. Nu gaat het een beetje ver om direct te denken dat als je jezelf visualiseert als miljonair, dat je dan ook miljonair wordt. Je moet er uiteraard wel iets voor doen. Van achterover zitten en niks doen is niemand ooit rijk geworden, behalve dan misschien loterijwinnaars. Het heeft alles te maken met jezelf openstellen voor kansen, je focus verleggen.
Een girlboss voorbeeld: je heb een opdrachtgever/klant die je eigenlijk veel te weinig betaalt, maar je houdt de opdracht toch aan, onder het mom ‘iets is beter dan niets’. Gevolg: er verandert helemaal niets voor je en je blijft hangen in deze ongelukkige financiële situatie. Totdat je besluit: ‘ik heb er genoeg van’. Je zegt de opdracht op en een week later komt er een andere opdracht op je pad waarmee je voor hetzelfde aantal uren het dubbele kunt verdienen. Toeval, of is deze opdracht op je pad gekomen omdat je met een andere money mindset naar je business hebt gekeken? Een risico hebt genomen en erop hebt vertrouwd dat het goed zou komen?
5. Ontwikkel jezelf en leer nieuwe manieren om met geld om te gaan
Je money mindset aanpassen lukt niet zonder er kennis over op te doen. Lees erover, luister een podcast, bekijk een YouTube video of documentaire op Netflix, of volg een cursus. Investeer in de ontwikkeling van een nieuwe, positievere money mindset en vind uit wat werkt voor jou.
Leer daarnaast nieuwe manieren om met geld om te gaan. Dus niet alleen: ‘hoe kijk ik naar geld’, maar ook ‘wat doe ik ermee’? Zijn er misschien ook manieren om extra geld te verdienen, zodat je nog meer zekerheid kan creëren rondom jouw eigen financiële situatie? Zodat je het je wél kunt permitteren om dat koffietje buiten de deur te halen, één of meerdere keren per week eten te bestellen of op vakantie te gaan? Er is niks mis met groot dromen en geld in te zetten om ervoor te zorgen dat die dromen uitkomen.
Lees ook: 5 manieren om een (extra) inkomen te genereren tijdens de coronacrisis
Volg ons op de socials voor meer motivatie en inspiratie. Je vindt ons op:
– Instagram: @nowherdays
– Facebook: Dutch Girlboss Academy
– LinkedIn: Nowherdays